BiH
170

Pomažu oboljelim mališanima: Sarajevski gimnazijalci su dokaz da je potrebna tek dobra volja

Klix.ba
U 2013. i 2014. godini učenici pedagoško-psihološkog izbornog područja sarajevske Gimnazije Obala su pokrenuli uspješan projekat "Kultura, mir i nenasilje". Pod motom "Budi drug, a ne grub", sarajevski su gimnazijalci organizovali veliki broj humanitarnih aktivnosti i pokazali kako je, ukoliko zaista želite pomoći nekome, potrebna tek dobra volja.

Na njihovom prošlogodišnjem projektu koji su podržale organizacije UNICEF, ONAuBiH i Udruženje za podršku porodici i mladima učestvovalo je više od 200 volontera, a humanitarne aktivnosti se nastavljaju i ove školske godine.

Jedna od njih je i manifestacija "Sportske igre - jačam dok s drugom ka cilju koračam" koja je održana 30. marta na otvorenom terenu Sportsko-rekreativnog centra FIS. Učesnici su bili djeca iz Zavoda za specijalno obrazovanje Mjedenica, učenici Gimnazije Obala, te gosti iznenađenja.

"Inkluzija djece s posebnim potrebama i njihovih vršnjaka koji nemaju posebne potrebe daje mogućnost svoj djeci da uče, igraju se i žive zajedno, te da se razviju u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge. Ovakav vid obrazovanja predstavlja temelj za razvijanje jednakopravnosti svake zajednice", poručuju učenici.

Vođeni motom "Jačam kada s drugom ka cilju koračam", ovi učenici žele pružiti podršku i potaknuti inkluziju svih osoba koje su se našle na margini društva, same i zaboravljene, tako da je sav prihod od ovog projekta doniran djeci koja se nalaze na liječenju odjela za Hemato-onkologiju Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

"U današnje, kao i svako vrijeme, ima veoma mnogo onih kojima je podrška zaista prijeko potrebna kako bi dobili životne bitke i nesmetano nastavili živjeti život. Svi ljudi, bez obzira na potrebu za podrškom, trebaju imati jednake mogućnosti aktivnog učešća, te pristup istim resursima koji su na raspolaganju svima koji žive u zajednici", poručuju ovi učenici.

Jedna od aktivnosti učenika Gimnazije Obala je i humanitarni bazar koji će se održati 15. aprila na lokaciji ispred Gimnazije obala ili na Trgu djece Sarajeva (tačna lokacija će biti poznata uskoro), a sav prihod će biti doniran djeci koja se nalaze na liječenju na odjelu za Hemato-onkologiju Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

"Ponukani uspjehom koji smo zajedno postigli na prošlogodišnjem bazaru, ponovo smo se odlučili za realizaciju ove aktivnosti. No, ove godine u nastojanju da pružimo podršku onima kojima je ona zaista potrebna nismo sami, budući da nam se pridružuju Zavod za specijalno obrazovanje Mjedenica, Udruženje za podršku djeci i roditeljima Budućnost i Bosland akademija mode i dizajna", kažu učenici.

Svoju priču o drugarstvu zaokružit će na završnoj manifestaciji koja će se održati u Domu Oružanih snaga 22. aprila 2015. godine u 18 sati.