Groblje Bare
0

Položeno cvijeće na posljednje počivalište Ćamila Sijarića

Sarajevo-x.com
Povodom 21. godišnjice smrti pripovjedača, romansijera i pjesnika Ćamila Sijarića, delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na njegovom posljednjem počivalištu na groblju Bare i na taj način pokazala da ni vrijeme ni ljudska prolaznost ne mogu izbrisati književna djela koja nam je ostavio.

Ćamil Sijarić rođen je 1913. godine u selu Šipovice kod Bijelog Polja. Osnovnu školu završio je u Godijevu, a zatim je pohađao Veliku medresu kralja Aleksandra u Skoplju. Gimnaziju je završio u Vranju, a pravo diplomirao u Beogradu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata radio je kao sudski službenik u Sarajevu, Mostaru, Bosanskoj Gradišci i Banjoj Luci, a pred kraj rata izašao na partizanski teritorij i bio dopisnik Tanjuga.

Od 1947. živio je u Sarajevu, gdje je do kraja radnoga vijeka radio u literarnoj redakciji Radio Sarajeva.

Već kao gimnazijalac u Skoplju Sijarić se počeo baviti pisanjem pjesama, koje su u knjigama objavljene tek 1988. ("Lirika) i 1990. ("Koliba na nebu").

  Njegov raskošni umjetnički dar bio je prvenstveno pripovjedački i na najpotpuniji način se ostvario u mnogobrojnim pričama i romanima s temama iz rodnog Sandžaka i historije Balkana.  

Pojedina djela prevedena su mu na ruski, bugarski, engleski, turski, albanski, poljski, francuski, njemački, estonski i mađarski jezik.

  Dobitnik je više književnih nagrada i društvenih priznanja, a bio je redovni član ANUBiH-a i ANU-a Crne Gore.

  Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu 1989. godine.