BiH
87

Položen kamen temeljac za novu zgradu MUP-a ZDK, policijskim stanicama uručena nova vozila

Piše: E. M.
Polaganje kamena temeljca (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Semir Šut i Miralem Galijašević (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na lokalitetu Lukovo Polje u Zenici danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koja će biti namijenjena pripadnicima Specijalne policijske jedinice.

U modernom kompleksu čija je gradnja danas i zvanično počela polaganjem kamena temeljca bit će smješteni centar za edukaciju policijskih službenika, prostorije za smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralna arhiva za potrebe lokacija za izdavanje ličnih dokumenata.

Svečanosti koja je danas upriličena u Zenici prisustvovali su premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar unutrašnjih poslova Nikola Arsenić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, direktor ICITAP-a Charles W. Bennett te direktori i komesari policijskih agencija.

Policijski komesar Semir Šut je u svome obraćanju istakao kako će svi sadržaji novog modernog centra za Specijalnu policijsku jedinicu biti od velikog značaja u zaštiti imovine i ljudi.

"Policija zeničke regije je do 1991. godine obavljala najozbiljnije policijske zadatke vlastitim helikopterom. Ljubitelji nogometa koji su utakmice posjećivali 80-ih godina prošlog stoljeća s poštovanjem će se sjećati i službenih policijskih konja. Sve su to resursi kojima policija u svijetu i danas uspješno obavlja svoju misiju. Realno je i nužno bilo da planiramo ove sadržaje, a sve u cilju postizanja što veće efikasnosti naših službenika", izjavio je Šut.

Ugovor o izgradnji poslovnog objekta za potrebe MUP-a vrijednosti 6.273.268 KM potpisan je prošlog mjeseca, a finansiranje će se vršiti iz budžeta Kantona.

Novi objekat, čija je gradnja u punom jeku, imat će i poligon za taktičku obuku s tornjem za alpinizam, poligon za obuku s preprekama, streljanu, teretanu, bazen namijenjen za ronilačku obuku, trim kabinet, prostorije za smještaj i obuku službenih pasa, prostorije za smještaj službenih konja i mnoge druge sadržaje namijenjene za edukaciju i psiho-fizičku obuku policijskih službenika.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić u obraćanju prisutnima na današnjem svečanom polaganju kamena temeljca je iskazao posebnu zahvalnost Semiru Šutu za zalaganje u ovom projektu.

"Specijalna policijska jedinica je uspješno osposobljena za djelovanje u svim vremenskim prostornim i drugim okolnostima, iako je smještena u neuslovnim prostorijama Doma penzionera u Zenici. Uprkos tome, Specijalna policijska jedinica sve svoje zadatke u dosadašnjem periodu je obavljala profesionalno i uspješno te doprinijela radu i jačanju policije i Ministarstva", istakao je Arsenić.

U sklopu današnjeg događaja premijer ZDK Miralem Galijašević policijskom komesaru Semiru Šutu uručio je ključeve 15 policijskih automobila koji će biti raspoređeni policijskim stanicama u ZDK. Galijašević je istakao da je svjestan u kakvim okolnostima radi policija te dodao: "Povećan je broj napada na imovinu, ali i nasrtaja na ljude. Sva pobrojana djela većinom svoj uzrok imaju u želji kriminalaca da dođu do novca i materijalnih sredstava. Vlada ZDK je zauzela stav da policiji treba osigurati potrebne uslove počevši od uniformi, vozila i materijalno-tehničkih sredstava. Planirana sredstva za buduću godinu bit će usmjerena na rekonstrukciju objekata, nabavku računarske i ostale opreme, nabavku vozila, policijske opreme i drugih stvari".

Kamen temeljac položili su ministar Arsenić, policijski komesar Šut te premijer Galijašević. Radove vrijednosti 6.273.268 KM izvodit će zeničke firme Almy, Arel i Almy Gradnja.