Turska posla na Balkanu
0

Poljupci braći Bošnjacima, ali novac ide u Srbiju

Sarajevo-x.com
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Sarajevo je danas na dobitku koliko i Istanbul, izjavio je ovo turski premijer Recep Tayyip nakon što je pobijedio na izborima u junu. Ovaj komentar je na Balkanu izazvao burne rasprave o turskoj vanjskoj politici. Vraćaju li se to Turci? Nekoliko primjera ukazuje da nije tako.

Turska inicijativa za vraćanje jedinstva Islamske zajednice u Srbiji nije uspjela. Pokušaj da se nešto uradi brzo je pao u vodu. Turci su hvaljeni i za pokušaj približavanja stavova Bošnjaka i Srba u Sarajevu prošle godine. Ipak, odnosi između bošnjačkih, srpskih i hrvatskih političara u BiH i dalje su hladni. Nedavna istraživanja su pokazala i to da su pogledi na prisustvo Turske u regionu također nejednaki. Bošnjacima ne smeta, ali druga dva naroda su protiv.

Bivši vladari na Balkanu, čini se, imaju suptilnije metode za povratak, one koje već imaju uspjeha. TV serije iz Turske su preotele publiku onim koje su godinama dolazile iz Latinske Amerike. Tu su i turske obrazovne ustanove. Škole i univerziteti, od kojih su neki povezani i sa kontroverznim pokretom Gulen, sada educiraju nekoliko hiljada učenika u dijelovima BiH u kojima žive uglavnom Bošnjaci, piše The Economist.

No, ekonomska ulaganja izostaju. Projekti za ceste i aerodrome daju lažnu sliku ogromnih turskih investicija. Osim u Albaniji i na Kosovu, do sada je bilo više prazne priče nego novca. Alida Vračić, analitičarka iz Sarajeva, je izjavila za The Economist da je situacija takva, da kada u Istanbul odlaze Bošnjaci tamo im govore da prenesu poljupce braći na Balkanu, ali novac odlazi u Srbiju. Turska nije čak ni među prvih 20 stranih ulagača u BiH.

Zlatko Petrović, srpski analitičar, ovaj odnos vidi više kao emocionalan. Pristup Evropskoj uniji je i dalje prioritet.

Kao svojevrstan zaključak u analizi The Economista navedena je izjava jednog srpskog zvaničnika - "Mi se ne želimo previše približiti Turskoj, jer ne želimo biti u klubu EU gubitnika".