BiH
0

Poljoprivrednici podnijeli krivičnu prijavu: Lijanović uništava poljoprivredu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH pokrenula je krivičnu prijavu protiv federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, jer sredstva za poticaje ne dolaze do poljoprivrednika.

Ovo je istaknuto u Sarajevu na konferenciji za novinare Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH, gdje je rečeno da u 2012. godini napravljen neopravdan dug od 16,5 miliona KM za biljnu i animalnu proizvodnju.

"Nećemo aplaudirati Lijanoviću što nam je danas uplatio 60 posto duga iz prošle godine, a poljoprivrednici već rade šestomjesečne obračune za ovu godinu. Uradili su jesenju i proljetnu sjetvu, a još ne znamo ko je i zašto dobio novac koji je uplaćen danas. Nama se žale poljoprivrednici da su neki dobili poticaje za mlijeko, a drugi nisu i niko nema tačne podatke kome je šta plaćeno", kazao je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić.

Prema pravilniku mlijeko se obračunava mjesečno i trebali bi se mjesečno uplaćivati i poticaji, a poljoprivrednici čekaju i po godinu dana da se uplate poticaji.

"Za sve je kriv ministar Lijanović koji ne izdaje naloge Ministarstvu finansija da se poticaji isplaćuju na vrijeme", tvrdi Nikšić.

Član Koordinacije poljoprivrednih udruženja Dobroslav Bukmir, također za sve nedaće u poljoprivredi optužuje Lijanovića.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Ministar poljoprivrede na čelu je kriminalne organizacije sa svojim savjetnicima. Tu ubrajam i Miru Pejića, Avdu Muslimovića i Nedžada Biću koji se predstavljaju kao neki predsjednici poljoprivrednih udruženja. Ovo je organizacija napravljena da izvlači novce za poticaje koji su namijenjeni poljoprivrednicima", tvrdi Bukmir.

Predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza Dževad Korać i vlasnik najveće farme koza u regionu rekao je da Lijanović ne da poticaje za uzagajanje koza na njegovoj farmi.

"Morao sam prikupiti brdo papira i izašle su sve postojeće komisije da provjere šta radim, ali i pored toga nisam dobio poticaje za uzgoj koza. Nisam jedini, oko 80 posto uzgajivača koza i ovaca dobilo je od ministra odbijenicu kada su se obratili za poticaje. To su pare Federacije a Lijanoviću je omogućeno da pokrade 28 miliona KM koje su namijenjeni za poticaje 700 hiljada ovaca i koza", rekao je Kovač.

I peradari optužuju ministra poljoprivrede, tvrdeći da uništava najprofitabilniji dio poljoprivrede.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Lijanović je izjavio da peradarima ne treba davati poticaje jer su se dovoljno razvili. Nokon njegove izjave Lijanović je uvezao u 2012. godini 14.575 tona pilećeg mesa. Za to je platio 30 miliona KM. Da su se ova sredstva uložila u peradarstvo, mi bi mogli zaposliti oko 30 hiljada radnika. U BiH u peradarstvu je zaposleno oko 2.500 stalno zaposlenih radnika, uz povremeno angažovanje deset do petnaest hiljada sezonskih radnika. Na godišnjem nivou proizvodimo 20 miliona brojlera pilića, a mogli bi proizvoditi 40 miliona, kada bi dozvolio Lijanović", istaknuo je predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo.

Na konferenciji za novinare je rečeno da su za postupke ministra Lijanovića krivi i "federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina, koji dozvoljavaju Lijanoviću da svojim malverzacijama uništava poljoprivredu i novce za poticaje preusmjerava onima koji nemaju nikakve veze sa poljoprivrednom proizvodnjom".