BiH
0

Poljoprivrednici jajima gađali zgradu Vlade FBiH u Sarajevu!

Piše: T. S.
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Udruženja poljoprivrednika jajima su gađali zgradu Vlade FBiH.

Poljoprivrednici su nezadovoljni radom Vlade FBiH, koju su odlučili napasti gerilskom akcijom bacanja jaja.

Ispred zgrade Vlade FBiH pojavio se Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, koji je došao sa nekoliko bacača pomoćnika.

Oni su donijeli deset školjki jaja koja su pobacali na zgradu Vlade. Ispred zgrade nije bilo policijskih snaga, osim policajke koja je bila na redovnim zadacima osiguranja.

Ona je poljoprivrednicima bezuspješno pokušavala otrgnuti kesu s jajima. Uposlenici koji su bili ispred zgrade utrčali su unutra, dok su ostali uposlenici s prozora gledali šta se dešava.

"Ja sam poljoprivredni proizvođač iz BiH. Ovu akciju smo najavili kada su se ove bahate i neodgovorne vlasti odlučile na šutnju prema poljoprivrednicima, koja traje već mjesecima. Gospoda je sebi isplatila plate za peti mjesec, a mi smo pred bankrotom. Banke nam uzimaju kuće, a naše porodice su ugrožene. Bili smo spremni puno radikalnije braniti naše porodice, ovo je najblaži mogući oblik radikalnog organiziranja koji smo mogli pokrenuti i on će se ponavljati, a to sam i rekao premijeru Nerminu Nikšiću i ministru Finansija FBiH Anti Krajini, dokle god ne ispune naše zahtjeve, odnosno svoje zakonske obaveze. Poljoprivrednicima nije isplaćena nijedna KM od septembra prošle godine", naglasio je Pejić.

On je istakao da poljoprivrednici nemaju novca da prehrane svoje porodice.

"Više nećemo organizirati masovne proteste jer su nas vlastodršci uništili do te mjere da se ne možemo organizirati i platiti korpu jaja, već moramo sakupljati između sebe, a kamoli da plaćamo autobuse i organizujemo masovna okupljanja. Nismo spremni da razgovaramo s njima, od razgovora nema ništa. Dijaloga nema dok nam ne isplate novac barem za prošlu godinu", rekao je.

Nakon gerilske akcije, Pejić je zajedno s ostalim poljoprivrednicima krenuo na proteste ispred Parlamenta BiH.

"Mi smo jedna od prvih nezadovoljnih grupa koje su započele proteste ispred Institucija BiH i pet godina smo boravili ispred Parlamenta. Naši zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni. Ne želimo da ostali ljudi u BiH dožive istu sudbinu kao i mi i zato ćemo se pridružiti protestima ispred Parlamenta BiH te pozivam sve poljoprivrednike da podrže proteste u Sarajevu i ostvare svoja prava", kazao je Pejić za Klix.ba.