Haos u Gradskom vijeću
152

Politički "požar" u Živinicama: SDA formirala neviđene klubove, opozicionar zbog prijetnji završio na hitnoj

A. K.
Gradsko vijeće Živinica
Gradsko vijeće Živinica
Atmosfera u Gradskom vijeću Živinica dovedena je do usijanja, nakon rasparčavanja vijećnika SDA, koji su od jednog kluba napravili njih nekoliko, dajući im neviđene nazive u BiH. S druge strane, zbog javnih kritika jedan opozicionar je dobio prijetnje te je potražio pomoć ljekara.

Na posljednjoj sjednici Kolegija Gradskog vijeća u Živinicama došlo je do rasparčavanja među vijećnicima Stranke demokratske akcije (SDA), koji su od jednog kluba napravili njih nekoliko, dajući im nazive koji dosad nisu viđeni na političkoj sceni u BiH. Dok opozicija kritikuje ovaj potez, iz SDA ne žele komentirati slučaj.

Većinu u Gradskom vijeću Živinica čini 13 vijećnika SDA, zatim četiri SBiH, tri iz Socijaldemokrata BiH, tri vijećnika koja su izabrana kao kadar SDP-a, ali su stranku u međuvremenu napustili te jedan iz DF-a. S druge strane, kao opozicionari se navode vijećnici SBB-a i PDA te po jedan vijećnik SDP-a i Glasa naroda.

"Eso", "Cicko" i "VS"

Na posljednjoj sjednici kolegija vijećnici opozicije ostali su zbunjeni zbog činjenice da je SDA sa 13 vijećnika, kako navode, napravila nekoliko klubova u tom predstavničkom organu građana. Za gradskog vijećnika i predsjednika stranke Glas naroda Muhidina Čauševića zanimljivi su pojedini nazivi SDA-ovih klubova vijećnika i to "Eso", "Cicko" i "VS".

"SDA je otprilike od jednog kluba vijećnika proizvela njih šest, a ja postavljam pitanje da li je ovo pljačka budžeta grada ili je raspad SDA u gradu Živinice. Ako je ovoliki broj formiranih klubova vijećnika radi pljačke budžeta, pozivam nadležne organe u ovoj zemlji da reaguju i spriječe pljačku. Ako je raspad SDA, onda pozivam gospodina Bakira Izetbegovića da reaguje i da sačuva bar ostatke od SDA u Živinicama", naveo je Čaušević u svojoj javnoj reakciji.

Nakon ove reakcije Čaušević se našao i na meti verbalnih napada, zbog čega, je kako navodi, dva puta tražio ljekarsku pomoć u Službi hitne pomoći.

"Zaposlen sam na obavljanju inspekcijskih poslova u Gradskoj upravi Živinica, a nakon jučerašnje kritike upućene za dešavanja na sjednici kolegija Gradskog vijeća, pretrpio sam mobing na radnom mjestu. Također, neki 'veliki ljudi' danas su me zvali da izbrišem kritiku jer je očito moja objava 'užarila' situaciju. Veoma sam loše, na hitnoj pomoći sam dva puta tražio medicinsku pomoć, a morat ću tražiti i pomoć psihologa", ističe Čaušević za Klix.ba.

S druge strane, gradski vijećnik iz PDA Said Muhić u razgovoru za Klix.ba kaže da je u poslovniku o radu Gradskog vijeća Živinica ranije bilo navedeno da svaka politička stranka, bez obzira na to koliko ima vijećnika, ima po jednog člana kolegija, međutim, odlukama na sjednici je doneseno da klub mora sačinjavati dva vijećnika.

"S obzirom da je SDP imao četiri vijećnika, od čega su tri uzeli sa sobom u većinu, te je u toj stranci ostao samo jedan, ja sam sa njime formirao klub PDA-SDP. DF i SBiH su formirali svoj, a Glas naroda je formirao sa Građanskim savezom. Unutar SDA se desilo sljedeće da su oni vijećniku koji je istupio iz SDP-a dali svog vijećnika za formiranje kluba. Međutim, to ne bi bio toliki problem da oni nisu dalje nastavili sa praksom u kojoj po dva vijećnika formiraju klub. Kolega iz Glasa naroda je postavio pitanje po kojem osnovu su brojni ljudi došli na kolegij, međutim, predsjedavajući nije dao odgovor, ali je to sekretar učinio na profesionalan način", kazao je Muhić za Klix.ba.

Čudne stvari

On kaže da se u klubu vijećnika SDA već duži vremenski period dešavaju čudne stvari, a sve je počelo još pri konstituisanju aktuelnog saziva Gradskog vijeća Živinica.

"Na prvoj sjednici nije mogao biti konstituisan novi saziv Gradskog vijeća jer vijećnici SDA nisu glasali za predsjedavajućeg Naila Jusića (iz SDA, op.a.), međutim, nakon njihovih konsultacija, u drugom pokušaju su ga izabrali. Od tada je nastupio unutarstranački problem jer stranka ne djeluje kao takva, već kao pojedinci", tvrdi Muhić.

Odluka da se formira nekoliko klubova od jednog kluba SDA, prema mišljenju Muhića, može biti iz nekoliko razloga. Jedan je rascjep unutar stranke, drugi bi mogao biti finansijske prirode, a treći bi, kako on kaže, mogao predstavljati refleksiju sa vlasti u Tuzlanskom kantonu.

"Oni na ovakav način iz gradskog budžeta crpe više finansijskih sredstava nego što im realno pripada. Jednom klubu pripada isto sredstava bez obzira ima li dva člana u klubu ili njih 13. Također, ovdje može biti i značajna refleksija na vlast u TK jer živinički ogranak SDA ima frakciju u sebi koja drži dvije stranke", dodaje Muhić.

Portal Klix.ba došao je do predsjedavajućeg Gradskog vijeća Živinica Naila Jusića koji je ujedno i član SDA, međutim, on nije želio komentirati dešavanja unutar predstavničkog organa građana na čijem se čelu nalazi, ali ni rasparčavanja među vijećnicima.

Povećanje broja klubova vijećnika, budžet Živinica će opteretiti za dodatnih 20 hiljada KM, jer su naknade za svaki klub po 280 maraka.