Upravni odbor
51

Politički direktori PIC-a će danas i sutra u Sarajevu razgovarati o situaciji u BiH

N. V.
Sastanak će biti održan u hotelu Holiday u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sastanak će biti održan u hotelu Holiday u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastat će se danas u Sarajevu, a sastanak će biti nastavljen i sutra.

Kao razlog sastajanja naveli su trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, a sastanak će u hotelu Holiday početi danas u 15:30 sati.

Nakon završetka zasjedanja planirano je da se politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira obrate novinarima u 15:00 sati.

Inače, Upravni odbor PIC-a na nivou političkih direktora se sastaje otprilike dva puta godišnje, a posljednji put su imali sastanak u junu ove godine. Oni su tada potvrdili svoju podršku visokom predstavniku, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine te istakli da se umjesto provođenja reformi "neki politički lideri u BiH fokusiraju i upuštaju u razdoran i destruktivan diskurs".

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.