BiH
6

Policajci iz Kalesije mjesecima čekaju odluku suda nakon što su tužili Vladu TK

Piše: N. J.
Kalesija
Kalesija
Četrdesetak policajaca iz Kalesije tužilo je Vladu Tuzlanskog kantona jer ih ne isplaćuju prema Zakonu, a odluku sudova u vezi sa tužbama čekaju već mjesecima, potvrdio je za portal Klix.ba službenik MUP-a Tuzlanskog kantona iz Kalesije Meho Đedović.

Prve tužbe policajci su podnijeli Općinskom sudu u Kalesiji još krajem 2012., odnosno početkom 2013. godine.

"Meni lično nisu isplatili nagradu za 20 godina radnog staža, a tužio samm ih, kao i ostale moje kolege, i zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad, odnosno za rad vikendom i za državne praznike, te za noćni rad", ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je Općinski sud donio presudu u njegovu korist, nakon čega je slučaj poslije žalbe pravobranioca predan Kantonalnom sudu u Tuzli još u septembru prošle godine.

"Do danas sud nije donio nikakvu odluku iako su prema zakonu to dužni uraditi u roku 30 dana u ovakvim slučajevima. Na moj upit zašto kasne sa odlukom odgovorili su da imaju previše posla, zbog čega ću se žaliti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, jer smatram da oni trebaju raditi u skladu sa zakonom i poštovati rokove", rekao je Đedović.

Dodaje kako i Općinski sud Kalesija nije baš najažurniji, budući da je riješio tek polovicu od 40 tužbi koje su podnijeli policajci iz Kalesije.

"Mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada, ali je nedopustivo da sudovi ovoliko kasne sa odlukama i time nas sprečavaju da ostvarimo svoja prava", zaključio je Đedović.