Najava USAID-a
0

Pokretanje sistema centralnog registra socijalnih doprinosa u RS

FENA
Američka vlada, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) najavila je danas pokretanje centraliziranog sistema za registraciju, naplatu i izvještaj o socijalnim doprinosima u okviru Poreske uprave Republike Srpske.

Taj sistem je dio USAID-ovog Projekta za unapređenje mobilnosti radne snage.

Svečanost predstavljanja sistema, na kojoj će učestvovati predstavnici USAID-a BiH, Vlade RS i Poreske uprave RS-a, bit će održana u utorak, 19. januara u Press centru Vlade RS.

USAID-ov Projekt za unapređenje mobilnosti radne snage (ELMO) radi sa lokalnim partnerima na smanjenju barijera pri mobilnosti radne snage u BiH, promoviranjem fleksibilnih i različitih oblika radnih odnosa.

ELMO radi sa ministarstvima finasija, rada i zdravlja, kao i sa poreskim upravama i socijalnim osiguranjima oba entiteta kako bi se uspostavio jedinstven sistem socijalnih doprinosa u okviru entitetskih poreskih uprava.

Prethodni sistem poreza i socijalnih doprinosa bio je neefikasan, a saradnja između glavnih institucija nadležnih za fiskalna, socijalna i pitanja iz oblasti radnih odnosa nije postojala.

Novi sistem koji se uspostavlja pojednostavit će proces registriranja i praćanja socijalnih doprinosa i to kreiranjem objedinjenih podataka u okviru poreske uprave na jednom mjestu, gdje će se uposlenici moći registrirati, a poslodavci sačiniti izvještaj o plaćenom doprinosu.

Centralni kompjuterizirani sitem pomoći će ekonomski razvoj oba entiteta i stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta.

Američka vlada, putem USAID-a, do danas je obezbijedila više od milijardu dolara za podršku ekonomskom, demorkatskom i socijalnom napretku BiH, saopćeno je iz USAID-a.