BiH
107

Pokrenuta "parlamentarna istraga" o inspektoru FUP-a koji je pretukao mladića na Bjelašnici

Piše: Er. M.
Mladiću odstranjena žučna kesa i ušivena jetra
Mladiću odstranjena žučna kesa i ušivena jetra
Komsija za sigurnost Parlamenta Federacije BiH tražit će od Federalne uprave policije (FUP) izvještaj o inspektoru FUP-a Slaviši Mijanoviću koji je početkom prošle godine na Bjelašnici pretukao mladića, potvrđeno nam je u Komisiji za sigurnost.

Tada dvadesetdvogodišnjem mladiću zbog teških tjelesnih povreda koje mu je nanio inspektor FUP-a Slaviša Mijanović odstranjena je žučna kesa i ušivena jetra.

Iz Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH kazali su nam kako ova komisija provodi "parlamentarnu istragu" te da je na 7. redovnoj sjednici saslušan i pretučeni mladić koji je ranije uputio žalbu zbog toga što državni organi ne rade ništa u vezi s tim slučajem.

Tako je Komisija za sigurnost tražila da im se dostavi informacija o tome ko je trebao napraviti zabilješku o ovom slučaju, kada je došla obavijest i šta je konkretno Istražna jedinica za profesionalne standarde FUP-a poduzela u vezi s ovim slučajem.

Komisija se interesuje i kada je FUP otvorio i zatvorio istražni postupak, te koje su mjere predložene i poduzete po okončanju postupka. Članovi Komisije interesuju se i zašto FUP nije suspendovao inspektora Slavišu Mijanovića do okončanja istražnog postupka te zašto je Istražnoj jedinici za profesionalne standarde FUP-a trebalo čak tri mjeseca da pokrene istragu.

Član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Mahir Mešalić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako se moraju istražiti razlozi "pucanja sistema".

"Mi moramo istražiti gdje je puklo, ali ne u tužilaštvu već u institucijama za koje je komisija nadležna", rekao je Mešalić.