Tvrdnje načelnika
7

Pokrenuta istraga zbog lažnih prijava za glasanje u Srpcu, CIK dobio 60 prigovora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Klix.ba objavio informaciju o zloupotrebama na listama za glasanje iz inostranstva u općini Srbac u Republici Srpskoj, načelnik ove Općine Mlađan Dragosavljević (SNSD) nam je potvrdio da je pokrenuta istraga i da je CIK-u BiH upućeno blizu 60 prigovora.
Dragosavljević kaže da se ne želi upuštati u pretpostavke kako je došlo do toga da više od 40 osoba iz sela Bosanski Kobaš, Nova Ves, Seferovci i Korovi bude prijavljeno za glasanje putem pošte iz Srbije iako žive u drugim zemljama ili u navedenim selima koja pripadaju ovoj općini.

"Poduzeli smo sve aktivnosti da se građanima koji su nelegalno prijavljeni za glasanje omogući da ulože prigovor prema CIK-u. Relativno je kasno objavljen zvanični spisak i malo je vremena ostalo da se svi građani pronađu i reaguju, ali koristimo sva sredstva da ih animiraju da ulože prigovore", rekao nam je Dragosavljević.

Mlađan Dragosavljević
Mlađan Dragosavljević

Ističe da apsolutno podržava da se konačno stane ukraj takvim dešavanjima "jer prelaze svaku granicu tolerancije".

"Postoji blizu 60 prigovora od građana koji su prijavljeni za glasanje iz inostranstva. Počele su istražne radnje, kao načelnik općine imam neka saznanja, ali informacije ne mogu iznositi u javnost", rekao je Dragosavljević.

Podsjećamo, na spisku za glasanje putem pošte u općini Srbac nalaze se osobe koje godinama žive u Njemačkoj, Australiji, Švicarskoj, Sloveniji, Austriji i drugim zemljama, a registrovane su kao glasači iz Srbije. Sve osobe s ovog spiska s kojima smo razgovarali kazale su nam da se uopće nisu prijavile za glasanje na predstojećim lokalnim izborima u BiH i bili su šokirani zloupotrebom njihovih ličnih podataka.