BiH
0

Pojskić: Što prije pristupiti usklađivanju rasta penzija s rastom plaća

FENA
Ukazujući na izuzetno težak materijalni i socijalni položaj penzionera, Socijaldemokratska partija BiH ističe da ne postoji spremnost nadležnih institucija da se pristupi pokretanju rješavanja tih pitanja.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabrija Pojskić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je neprihvatljivo odgađanje preduzimanja mjera čekajući reformu penzionog sistema.

On ističe da bi trebalo što prije pristupili usklađivanju rasta penzija s rastom plaća, a onda vidjeti šta je to u sistemu potrebno i moguće mijenjati.

SDPBiH je pripremio i informaciju o nesnošljivom materijalnom i socijalnom položaju penzionera i odnosu Vlade FBiH u rješavanju tih pitanja koja je razmatrana na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ali poslanici nisu prihvatili predložene zaključke među kojima je i taj da je neophodno što prije pristupiti usklađivanju rasta penzija s rastom plaća.

„Jučer je bila rasprava o ovoj informaciji, ali Parlament i Vlada su ostali potpuno gluhi i nijemi kako prema datim ocjenama u vezi s položajem penzionera tako i prijedlogu zaključaka“, kazao je Pojskić.

Istaknuo je da SDPBiH neće stati na ovome, bez obzira na ovakav odnos i Parlamenta i Vlade nego će i dalje insistirati da u centru angažovanja organa vlasti FBiH mora biti izuzetno težak socijalni i materijalni položaj penzionera.

“Ponovo ćemo predložiti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom sistemu u kome ćemo insistirati na usklađivanju rasta penzija s rastom plaća“, kazao je Pojskić.

On je iznio podatak da je u decembru 2006. godine od 314.423 penzionera, po međunarodnim kriterijima o siromaštvu, njih 236.607 spada u siromašne, a 192.116 u ekstremno siromašne.

„To znači da oni sa svojom penzijom nisu u stanju da zadovolje svoje elementarne životne potrebe“, kazao je Pojskić.