Na početku školske godine
41

Tuzlanskim učenicima umjesto novih podijeljeni polovni udžbenici koje ne mogu koristiti, a Vlada FBiH nije isplatila obećani novac

A. K.
Jedna od korištenih radnih sveski koja je dodijeljena učenicima (Foto: Klix.ba)
Jedna od korištenih radnih sveski koja je dodijeljena učenicima (Foto: Klix.ba)
Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu ove godine ostvaruju pravo na dobijanje besplatnih udžbenika i radnih sveski. Distribucija je već počela, a ogromna prašina u javnosti se podigla zbog činjenice da je dio osnovaca umjesto novih, dobio korištena izdanja.

Proteklih dana u tuzlanskog javnosti se podigla prašina vezano za besplatne udžbenike koje dobijaju učenici tamošnjih osnovnih škola od prvog do petog razreda. Naime, problem je nastao zbog činjenice da su pojedini učenici umjesto novih, dobili udžbenike i radne sveske koje su korištene u ranijoj školskoj godini.

Zbog polovnih udžbenika prvenstveno su reagovali roditelji učenika, ali i opozicioni političari koji dolaze iz Tuzlanskog kantona. Među njima je Dževad Hadžić, aktuelni zastupnik SDP-a u Skupštini TK, koji kaže da su korišteni udžbenici, naročito za niže razrede, u kojima je radni dio već popunjen, zapravo beskorisni.

"Korišteni i po svojoj svrsi beskorisni, udžbenici su završili u rukama najmlađih osnovaca. Iako je federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, osiguralo sredstva u iznosu od skoro dva miliona KM za nove udžbenike i radne sveske učenicima od prvog do petog razreda, po svemu sudeći došlo je do zloupotrebe na štetu učenika i njihovih roditelja", kaže Hadžić.

Ministar Omerović: Škole su krive za propust

S druge strane, iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantonakao škole navode kao krivce za podjelu ispisanih udžbenika svojim učenicima.

"To su udžbenici koji se dopunjavaju i u tom kontekstu želim kazati da su to propusti škola. One su imale obavezu da u skladu sa uputstvom, ministarstvu dostave potrebne količine, kako bismo mogli nabaviti udžbenike. Jedan broj škola, ukupno njih 15, nije postupilo u skladu sa uputstvom i tako je nastao problem", kaže ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Prema njegovim riječima, škole nisu smjele takve udžbenike podijeliti, jer će učenici tokom ove ili naredne sedmice dobiti nove, a već su poduzete i mjere za nabavku dodatnih količina knjiga.

"U pitanju su radni udžbenici od prvog do četvrtog razreda u kojima se dopisuju određeni zadaci. Za razliku od ranijih godina, ove školske godine učenici će dobiti udžbenike za Engleski jezik i Vjeronauku te radne sveske koji se nalaze na spisku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Radne sveske koje nemaju odgovarajuće odobrenje u skladu sa Zakonom o izdavačkoj djelatnosti neće se koristiti u ovoj školskoj godini i prema školama je upućen dopis da nastavnici ne traže kupovinu radnih sveski", navodi resorni ministar.

On je potcrtao da roditelji ne trebaju samostalno kupovati udžbenike, naglasivši da udžbenici koje će učenici nasljeđivati od prošle generacije samo su oni u koje se ne dopisuje i za koje su školske komisije utvrdile da se mogu koristiti.

Time su, dodano je iz resornog kantonalnog ministarstva, napravljene znatne uštede što je stvorilo prostor da se ove godine nabave udžbenici koji nisu bili predmet prošlogodišnje nabavke.

Zašto Vlada FBiH nije isplatila novac

Inače, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH je osiguralo svim kantonima pa i Tuzlanskom, refundiranje novca za besplatne udžbenike za učenike od prvog do petog razreda, dok su sredstva za više razrede obezbijeđena kroz budžet Tuzlanskog kantona. Prema aplikaciji, najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.979.554,00 KM, a prema tvrdnjama ministra Omerovića, novac još nisu dobili.

"Kada je u pitanju federalno ministarstvo obrazovanja iz kojeg su kazali da će osigurati sredstva za nabavku udžbenika od prvog do petog razreda, istini za volju ja moram kazati javnosti da do sada ni marka nije uplaćena na naš račun. Odnosno dobili smo informaciju da je donesena neka odluka, ali sredstva nisu operativna", naglasio je Omerović.

Isto je potvrdio i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, istaknuvši da udžbenika danas ne bi bilo bez planiranja novčanih sredstava od kantonalne vlade, što je učinjeno početkom budžetske godine.

"Rečeno nam je da će sredstva biti refundirana, a da se ide u nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. Naša informacija je da većina drugih kantona koji nisu planirali sredstva, nisu ni pristupili nabavci kako je to predložila FBiH. Dakle, sredstva za udžbenike je osigurala Vlada TK i to je mjera koju smo realizirali prošle godine i realizirat ćemo je i ove godine do kraja", naglasio je Halilagić.

A kada je riječ o operativnosti sredstava, kako saznaje Klix.ba, problem je nastao zbog manjkavosti amandmana koji je ranije upućen, a zatim i usvojen u Parlamentu Federacije BiH, a na osnovu kojeg se učenicima u tom entitetu omogućava dobijanje besplatnih udžebnika i radnih sveski.

Naime, u usvojenom amandmanu došlo je do greške u kodovima posredstvom kojih se izdvajaju novčana sredstva, a nakon što manjkavost bude otklonjena, novac će biti operativan.