Nakon sastanka
0

Pojedine ocjene članova prudske trojke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od dominantnih stavova koje su učesnici današnjeg sastanka prudske trojke u Sarajevu prenijeli na pres-konferenciji održanoj odmah nakon susreta je njihov današnji dogovor da poslanički klubovi stranaka koje vode - Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata pokrenu u Parlamentarnoj skupštini BiH s poslanicima drugih stranaka koje to žele inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH, i to prema sadržaju i principima definiranim prudskim procesom.
  • Nadamo se i želimo da, kao što je to bilo i s amandmanom za Distrik Brčko, ovu inicijativu podrže gotovo sve političke stranke. Ne želimo da pitanje Ustava BiH bude "vlasništvo" prudske trojke, nego cijelog Parlamenta, svih političkih stranaka i institucija sistema, rekao je na pres-konferenciji predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, je naglasio i da je tokom prudskog procesa urađeno nekoliko veoma važnih stvari te da je današnji dan važan i stoga što su u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojeni amandmani za Brčko koje su kreirala ova trojica stranačkih lidera.

  • Mene veoma raduje što su to podržali gospodin Lagumdžija i Socijaldemokratska partija (SDP). Razumijem da su i oni prihvatili da budu dio većine koja je pomogla da se ovo uradi. I mi smo spremni da podržimo njihove prijedloge. Naravno, oni moraju da budu upravo ovako racionalni i realni, kao što smo mi predlagali, rekao je, između ostalog, na pres-konferenciji Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je da prudski proces nije stao i također naglasio incijativu članova prudske trojke o otvaranju rasprave u Parlamentarnoj skupštini o ustavnim promjenama.

Razgovor stranačkih lidera koji se definišu kao prudski proces započeti su novembra prošle godine u Prudu.

Današnji susret u Sarajevu je peti u nizu tokom tog procesa, a sljedeći je najavljen za kraj ovog mjeseca u Mostaru.