BiH
286

Pojava vaški u OŠ Isak Samokovlija u Sarajevu zabrinula roditelje, škola savjetuje pregledanje djece

Piše: A. B.
Osnovna škola Isak Samokovlija (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Osnovna škola Isak Samokovlija (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Osnovnoj školi Isak Samokovlija u Sarajevu roditelje je uznemirila i zabrinula pojava vaški među djecom, a iz škole apeliraju da djecu moraju redovno pregledati pa tek onda poslati u školu. Direktorica Mirsada Jaganjac za Klix.ba kaže da ovakva pojava nije rijedak slučaj u školama i vrtićima u Kantonu Sarajevo.

Nekoliko roditelja čija djeca pohađaju OŠ Isak Samokovlija obratilo se našem portalu te su s uznemirenošću kazali da su se među djecom pojavile vaške te da škola ne vodi računa o djeci. Navode kako direktorica ne mari za ovaj problem, kao i da dezinfekcija u ovoj obrazovnoj ustanovi nije redovna.

Direktorica Jaganjac s druge strane ističe da uposlenici škole ne mogu mnogo učiniti kada je riječ o navedenom problemu.

"Trenutno znamo da je dvoje djece koja pohađaju našu školu dobilo uši. Roditelji su ogorčeni jer se i njihovoj djeci to može desiti s obzirom na to da su uši prelazne. Treba naglasiti da mi nismo jedina škola ili vrtić gdje se ovo dešava, a nije riječ o dezinfekciji ili higijeni prostora - odgovornost je na roditeljima koji trebaju pregledati svoju djecu pa ih onda poslati u školu. Naše osoblje reagira prema potrebi, odnosno učiteljica obavijesti roditelje na vrijeme", kaže direktorica OŠ Isak Samokovlija i dodaje kako se svake godine roditeljima uputi blizu 400 uputstava na koji način postupati u slučaju pojave vaški kod djece.

Jaganjac kaže kako se uprava škole obraćala epidemiološkoj službi u Domu zdravlja Vrazova, gdje su im također kazali da djecu trebaju pregledati roditelji, a ne učitelji.

"Prošle godine smo obavili vanrednu dezinfekciju iako to nema veze s ušima, ali smo željeli biti oprezni jer znamo da se lako prenosi", naglasila je direktorica Jaganjac.

U navedenoj sarajevskoj školi i prošle godine je zabilježena pojava vaški kod djece, a i tada se apeliralo na roditelje da moraju pregledati djecu.

Inače, korištenje šampona je jedini način da se djeca, ali i odrasli koji dobiju vaške riješe problema. Uz adekvatan šampon u apotekama se izdaje i uputstvo za pranje kose dva puta sedmično i češljanje malim gustim češljem.