Teška situacija u Konjicu i Nevesinju
0

Pogoršana situacija, helikopteri gase požare na više lokacija

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Izuzetno je teška situacija na požarištima na području čitave Bosne i Hercegovine, kazao je jutros Agenciji FENA pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH je bilo u obavezi da proslijedi ponovni zahtjev za dolazak kanadera Monitoring Information Centru Evropske unije.

"Putem Monitoring Information Centra EU, Republika Hrvatska je odgovorila jučer u kasnim popodnevnim satima i jutros od šest sati na području Jablanice su djelovali i djelovat će u narednom periodu dva kanadera Republike Hrvatske.

Prema internom dogovoru, Ministarstvo sigurnosti je uputilo zahtjev Republici Hrvatskoj za ostanak ovih letjelica tri dana na području Bosne i Hercegovine, a dužina njihovog ostanka će biti uvjetovana činjenicom koliko budu požari i dalje aktivni i koliko budu ugrožavali naseljena mjesta", kazao je Agić.

Osim ovog izuzetno jakog požara na području Jablanice koji najviše ugrožava stanovnike sela Sovići, veoma su izraženi požari na području općine Goražde, odnosno Novo Goražde i na području općine Nevesinje.

U skladu s analizama koje se svakodnevno vrše, Ministarstvo sigurnosti BiH je dalo preporuku helikopterima Oružanih snaga BiH da budu raspoređeni, jedan na području Novog Goražda, a drugi na području Nevesinja.

"Helikopter za Novo Goražde je već upućen na teren i djeluje, a mislim da je poletio ili dobio odobrenje nadležnih vojnih struktura i helikopter koji treba da bude upućen za Nevesinje", kazao je Agić.

"Četvrto požarište za koje imamo zahtjev za pomoć Oružanih snaga jeste ponovo područje Konjica gdje je ponovo došlo do jačanja požara na širem regionu konjičkog područja, tako da je i tamo prilično teško stanje, ali zbog činjenice da nemamo dovoljan broj helikoptera prednost u toku dana je data područjima Novog Goražda i Nevesinja", dodao je Agić.

Helikopter Republike Turske, koji je bio na usluzi Bosni i Hercegovini osam dana, jučer popodne je završio svoje djelovanje i jutros sa sarajevskog aerodroma kreće za Republiku Tursku.