BiH
483

Pogledajte kako je izgledala jutrošnja akcija FUP-a na području Sarajeva

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U akciji Federalne uprave policije, koja se od ranih jutarnjih sati provodi na području Sarajeva, uhapšeno je 11 osoba. Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u videu pogledajte kako je izgledao ulazak pripadnika FUP-a u jedan od objekata, gdje su pronađeni dokazni materijal i zastava IDIL-a.

U videu koji je objavila Federalna televizija se može vidjeti kako pripadnici FUP-a pomoću ljestvi ulaze u objekat u kojem su bili muškarac i žena.

"Skloni djecu. Sanela, obuci se", kazao je muškarac koji je otvorio vrata policiji. On je lišen slobode te je prebačen u prostorije FUP-a gdje će biti saslušan zajedno sa još 10 uhapšenih u ovoj akciji.

Podsjećamo, policijski pretresi u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i na drugim lokacijama na području općine Novi Grad usmjereni su na 15-ak osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama IDIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

Vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama IDIL-a, kao i zastava ove organizacije.

Uhapšene osobe su pod istragom zbog krivičnih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanja radi terorističkih aktivnosti.