Gušenje u dimu
2

FOTO / Pogledajte kako danas izgleda Boračko jezero

Piše: A. K.
(Foto: Haris Begić)
Kotlina u kojoj je smješteno Boračko jezero prekrivena je gustim dimom nakon što je helikopter EUFOR-a danas gasio požar koji je zahvatio veliko šumsko područje iznad jezera.

Prema riječima Huseina Hodžića, pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic, helikopter je gasio požar, ali se rezultati akcije još uvijek ne vide zbog gustog dima.

Ipak, u razgovoru sa građanima koji su proteklih dana boravili na Boračkom jezeru, saznajemo da su nezadovoljni načinom na koji su nadležne institucije reagovale nakon izbijanja požara u petak prošle sedmice.

Vlasnik vikendice na Boračkom jezeru Sedad Delalić tvrdi da je požar prijavljen već u petak, kada je zahvatio površinu od svega nekoliko kvadratnih metara.

"Požar je prijavljen u petak, policija je dolazila i napravila zapisnik, ali niko nije izašao da gasi požar. Sada je požar zahvatio veliku površinu i, nažalost, moram reći da je bez kontrole", rekao je Delalić.

On smatra i da organizacija u vezi sa gašenjem požara nije na dobrom nivou i niko nije organizovao mještane koji su spremni pomoći u gašenju požara.

O razmjerama požara iznad jezera najbolje svjedoči činjenica da se dim vidi čak iz Mostara.

Hodžić je, odgovarajući na tvrdnje građana, rekao da oni raspolažu s premalo ljudi, koji gase požare na području čitave općine Konjic i da vatrogasci ne mogu stići na sva požarišta. On tvrdi da su, nakon prijave građana, na mjesto požara u petak izašli službenici Šumarstva Prenj, ali da se požar uspio proširiti.

"Veliki je problem što je sve spušteno na lokalni nivo. Ljudi na višim nivoima samo sjede u kancelariji i zovu na telefon. Mi ovo ne možemo pokriti ni sa 500 ljudi, a ne sa šačicom koju sada imamo", rekao je Hodžić.