BiH
244

Poginuli Nusmir Pjanić bio je bliži rođak reprezentativca Miralema

Piše: J. H.
Nusmir Pjanić
Nusmir Pjanić
Nusmir Pjanić 25-godišnjak iz Gornjih Rainaca kod Kalesije, još jedna je bh. žrtva rata u Siriji. Promijenio je ime u Hamza Esed i priključio se pokretu Islamska država Irak i Šam (IDIŠ).

Nusmir je Gornje Raince napustio prije godinu dana. Mještani ovog sela kod Kalesije kažu da nikada nije pravio probleme i da je bio momak na kojeg su se svi mogli ugledati. Njegov amidža Dževad Pjanić kaže da se često družio sa "braćom po vjeri" i da su često išli u Tuzlu i Sarajevo, posjećivali jedni druge.

"Kad je htio otići, došao je kod nas i popili smo kafu. Rekao nam je da ide i da se više neće vraćati. Nije nam rekao gdje i zašto ide. Moja supruga je počela plakati, a on joj je govorio da nema potreba za suzama. Kazao je da je to njegova odluka. Mislili smo da ide u Dubnicu ili Maoču. Međutim, kazao je da ide van države", kaže nam Dževad.

Kako kaže, sa Nusmirom su se čuli nekoliko puta preko Skypea.

"Rekao mi je da je u nekom klubu. Pitao sam ga kako je i pričali smo o nekim drugim stvarima. Nije mi govorio da je na ratištu i to je krio. Kazao mi je da mu je dobro tamo, da živi sa suprugom. Najvjerovatnije da je ona bila Turkinja jer nije nam puno govorio o njoj. Bila je pokrivena i vidjeli smo joj samo oči. Krio je da ide na ratište. Policiji u Kalesiji je dojavljeno da je poginuo u Siriji", dodaje naš sagovornik.

Nusmirova majka je poginula za vrijeme rata od granate, a otac mu je umro od teške bolesti.

"Njegova starija sestra Saida živi ovdje, a mlađa Aida je u Švedskoj kod koje je boravio neko vrijeme", kaže Dževad te dodaje da je bio u bližem srodstvu sa bh. nogometnim reprezentativcem Miralemom Pjanićem.

Nusmir u Siriji
Nusmir u Siriji

Prije njega na sirijskom ratištu su poginuli Ferid Tatarević iz Zenice, Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile, Senad Kobaš iz Travnika, Emedin Velić iz Sarajeva, Muaz Šabić iz Zenice, Mirza Ganić i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori...

Na tamošnjem ratištu ranije su ranjeni bh. državljani Enver Lilić i Bajro Ikanović koji je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.