BiH
21

Podžić: Obim letova na Aerodromu Tuzla povećan je 20 puta i može biti sigurnosni problem

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH razmatrala je danas informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o tome da li su sigurnosne agencije radile po zakonu kada je u pitanju presretanje nekih razgovora u slučaju tužioca Gorana Salihovića, ali je nije primila k znanju jer za to nisu glasali članovi komisije iz hrvatskog naroda.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić je na početku rasprave podsjetio da je komisija na jednoj od ranijih sjednica zatražila od Ministarstva sigurnosti BiH da kolegijima domova Parlamentarne skupštine BiH dostavi informacije u vezi s posljednjim dešavanjima, a tiču se pojave transkripta presretnutih razgovora, koji ozbiljno inkriminiraju rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

"Dobili smo informaciju od Ministarstva sigurnosti da su agencije radile po zakonu", kazao je Podžić novinarima nakon sjednice.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić je na sjednici kazao da je Agencija dobila od Ministarstva dopis da se očituje o zahtjevu Zajedničke komisije i "Agencija je to profesionalno učinila".

Po njegovim riječima, ono što je Agencija dostavila Ministarstvu kao dopis je "čisto, profesionalno, jasno, bez ulaženja u tajne podatke i bez odavanja ili bilo kakvog parafraziranja bilo kojeg tajnog podatka".

Napomenuo je da je u toku istraga koja se vodi u Tužilaštvu BiH te da nije uputno iznositi bilo kakve informacije, da se ne bi ometao rad pravosuđa.

"U konkretnom predmetu je ispoštovana zakonitost i standardne procedure, a da ni jednim dijelom nije narušena tajnost podataka", istaknuo je.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH razmatrala je danas i primila k znanju Informaciju o stanju na graničnim prijelazima BiH te informacije o posjetama Zajedničke komisije pojedinim regionalnim uredima Granične policije BiH.

Podžić je, govoreći o problemima s kojima se suočava Granična policija, istaknuo da ta institucija ima ozbiljan problem u nedostatku ljudstva i odliv stručnih kadrova iz Granične policije zbog niskih primanja.

"Druga stvar koja mene ozbiljno zabrinjava jeste pitanje Aerodroma Tuzla. Bili smo u posjeti i želim vas izvijestiti da je obim i kargo i putničkih letova na Aerodromu Tuzla u zadnje dvije godine povećan 20 puta. Ozbiljno skrećem pažnju svima da ovo može biti ozbiljan sigurnosni problem", kazao je Podžić.

Dodao je kako je vidio da tamo postoje neki planovi proširenja tog aerodroma, "ali ono što trenutno imamo, situaciju na Aerodromu u Tuzli, je dosta zabrinjavajuće".

"Pozivam sve nas koji možemo, i kroz Vladu Federacije i kantona, da se tom aerodromu pomogne, da Granična policija poveća tamo broj službenika, Uprava za indirektno oporezivanje također, jer je tamo po meni ozbiljan sigurnosni problem za BiH", ustvrdio je Podžić.

Također je istaknuo da su uvjeti života i rada na graničnim prijelazima, u najmanju ruku, nehumani.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je istakao da u ovoj policijskoj agenciji provode određenu reformu, te da žele napraviti decentralizaciju sistema "u smislu smanjivanja generalista, a pojačavanja specijalista-izvršitelja".

Po njegovim riječima, činjenično stanje je takvo da imaju previše šefova i generalista u Sarajevu, u uredu, dok specijalista-izvršitelja na terenu manjka.

"Moramo prilagoditi postojeći sustav trendovima i odgovoriti na postojeće izazove da bismo na što kvalitetniji način štitili graničnu crtu BiH", istaknuo je Galić.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH je danas primila k znanju informacije o radnim posjetama komandama pojedinih brigada OSBiH te informaciju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH o nenajavljenim posjetama jedinicama OSBiH.