Dom naroda PSBiH
0

Podržan Prijedlog o dopuni Zakona o prekršajima

FENA
Parlament BiH
Parlament BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prekršajima.

Dopunom zakona utvrđuje se jednoobrazna procedura svih nadležnih organa u pogledu određivanja uplatnih računa na koje se trebaju uplaćivati novčane kazne i sredstva pribavljena prodajom oduzetih predmeta, za prekršaje iz oblasti indirektnog poreza koji su propisani zakonima i drugim propisima iz BiH.

Po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili delegati Dragutin Rodić i Halid Genjac.

On predviđa da se članovima skupštine javnog ili privatnog preduzeća smatraju dioničari koji su vlasnici više od jedan posto kapitala preduzeća.

U dosadašnjem zakonu određeno je da su svi članovi skupština u javnom i privatnom preduzeću u sukobu interesa, bez obzira na visinu učešća u kapitalu preduzeća.

Istovremeno, Zakonom o privrednim društvima Federacije BiH i Zakonom o akcionarskim društvima Republike Srpske propisano je da je svaki dioničar (pa i onaj koji ima bar jednu dionicu) član skupštine u javnom ili privatnom preduzeću.

Praktično, primjena ovakvih odredbi zakona značila bi da su gotovo svi građani BiH direktno ili indirektno u sukobu interesa.

Stoga je neophodno normiranje najmanjeg procenta učešća u kapitalu preduzeća, za koji bi se primjenjivale navedene odredbe, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH, Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o radu na izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine radi provođenja Odluke Ustavnog suda BiH br. U 9/09-Grad Mostar, koji je dostavila Interresorna radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Potvrđena je Odluka o učešću policijskih službenika iz BiH u transformiranoj UNMIS misiji (Sudan) u UNMISS (Južni Sudan) i UNISFA (Abyei), koju je dostavilo Predsjedništvo BiH.