BiH
868

Podrška narodu Turske sutra ispred Sebilja uz moto "Čvrsto stoj i ne poklekni, BiH je uz tebe"

Piše: A. B.
Više od 200 državljana Turske sutra će okupljanjem ispred Sebilja u Sarajevu pružiti podršku turskom narodu koji je nedavno pretrpio državni udar i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Inicijator okupljanja je Udruženje privrednika Turske i Bosne i Hercegovine (TUBSIAD), a predsjednik Abdurahman Urrak za Klix.ba ističe da je narodu Turske potrebna podrška iz Sarajeva nakon svega što ih je zadesilo.

Izražavajući potpuno uvjerenje u moto "Jaka Turska, jaka i Bosna i Hercegovina“, iz TUBSIAD-a su najavili da će skup u petak 29. jula biti i održan pod sloganom "Čvrsto stoj i ne poklekni, BiH je uz tebe".

"Želimo poslati znak podrške građanima Turske koji moraju znati da neko iz ovog dijela svijeta misli na njih. Bit će prisutno više od 200 državljana Turske i blizu 20 nevladinih organizacija, a u 20 sati mirnim skupom želimo osuditi krvavi pokušaj državnog udara koji je izvela teroristička organizacija Fetullahci paralelna državna struktura (FETO/PDY)“, rekao je Urrak.

U saopćenju koje je objavljeno na web stranici Udruženja navodi se kako turski i prijateljski narod BiH najoštrije osuđuju krvavi pokušaj puča u Turskoj koji će ostati upisan kao crna mrlja u historiji demokratije u Turskoj i cijelog svijeta.

"Želimo poručiti da svi zlikovci koji su udarili na Tursku moraju znati da nikada i ni na koji način neće moći ugroziti jedinstvo i slogu turskog naroda. Kako jučer, tako danas i sutra, turski narod će čvrsto i odlučno stajati nasuprot tih zlikovaca uvijek", navodi se u saopćenju.

Iz Policijske stanice (PS) Stari Grad potvrdili su nam je policiji najavljeno sutrašnje okupljanje koje će osiguravati njihovi pripadnici.