Državni službenici
0

Podneseno 2.000 tužbi protiv Vlade FBiH zbog umanjenja plata

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH (FBiH) Salih Kruščica rekao je da je već podneseno oko 2.000 pojedinačnih tužbi protiv Vlade FBiH zbog umanjenja plata.

"Pojedinačnim tužbama se vraćamo na prošlu godinu tako da ćemo tražiti i razliku plate, toplog obroka, regresa, jer su prekinuli sve sporazume. Do sada je u proces dato više od 2 000 tužbi. Daljim tokom to će biti oko 5 000 tužbi koje će stvoriti ogromne troškove", rekao je Kruščica.

On je naveo primjer samo jedne sindikalne organizacije koja broji oko 250 ljudi, a to je, kako je rekao, 500.000 KM plus troškovi advokata, vještačenje, sudski troškovi.

"To su stvari koje će koštati porezne obveznike, jer Vlada nije realizovala presude", naglasio je Kruščica za sutrašnji broj "Nezavisnih novina".

On je najavio da će Sindikat u dogovorima o osnovici plata u organima vlasti FBiH insistirati da plate državnih službenika i namještenika budu na nivou juna prošle godine, bez umanjenja.

"Osnovicu ćemo tražiti zavisno od koeficijenata. Insistiraćemo da se ne umanjuju plate, jer smo dokazali da se uštede mogu napraviti na određenim naknadama, toplom obroku, regresu", rekao je Kruščica.

Najbitnija stvar je, kaže on, regulisati platne razrede u zakonu koji će biti isti za ista radna mjesta, a cijena rada će moći da zavisi od kantona. 
"MMF traži uštede. One i jesu napravljene. Pristali smo da topli obrok bude jedan odsto, regres 50 odsto, naknade, komisije, prekovremeni rad i sve što nema karakter plata daje rezultat da se na tome prave uštede i da se ne diraju plate, da ne padaju penzioni fondovi", objasnio je Kruščica