Neredi pred Vladom FBiH
0

Podnesene prijave protiv predsjednika boračkih udruženja

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo prijave protiv šest osoba zbog nereda na protestima pred Federalnom vladom. Prema saznanjima Federalne televizije, prijavljeni su: Dževad Rađo, Huso Tucak, Munir Karić, Izet Ganić, Šerif Patković i Fahrudin Hasanović.

Osnovano se sumnja da su Rađo, Tucak, Karić i Ganić, kao rukovodioci boračkih udruženja, uz prethodnu najavu, organizirali mirne proteste te su, ne formirajući redarsku službu, što im je bila zakonska obveza, dopustili određenoj grupi da uz upotrebu fizičke snage pokuša ući u zgradu radi smjenjivanja Federalne vlade.

Za Patkovića i Hasanovića se osnovano sumnja da su znali za organizaciju nemira i pokušaja rušenja Vlade, te da su rukovodili organiziranim napadima na zgradu Vlade i policijske službenike.

Svojim su ponašanjem i istupima u medijima prije i tijekom prosvjeda, sudionike poticali na nasilje, napad na policajce te uništavanje zgrade. Također, nisu poduzeli odgovarajuće mjere da spriječe izvršavanje kaznenih djela i prekinu skup, što su kao organizatori zakonski bili dužni učiniti. Istraga se nastavlja.