Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Darka Simovića

FENA
Tužilac posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Darka Simovića, rođenog 16. augusta 1976. u Foči, stalno nastanjenog u općini Čajniče, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je 11. oktobra 2008. između 12 i 14 sati u svojstvu ovlaštene službene osobe vršeći poslove nadzora i kontrole prelaska državne granice na izlazu iz Bosne i Hercegovine radi sticanja direktne protivpravne finansijske koristi, na Graničnom prijelazu MGP "Hum" u općini Foča primio dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrši određene nezakonite radnje.

U optužnici se navodi da je optuženi Simović navedenog dana uočio dvije osobe na drugoj strani mosta na rijeci Tari – na teritoriji Crne Gore.

Uputio se do sredine mosta što nije u skladu s dužnostima i ovlaštenjima koje su mu dodijeljene nakon čega je izvršio uvid u njihove putne isprave i utvrdio da se radi o dvojici državljana Republike Albanije koji su imali namjeru ilegalno preći državnu granicu, što je u suprotnosti s važećim zakonskim propisima.

Nakon što su albanski državljani primili rješenje o odbijanju ulaska u BiH zbog neposjedovanja odgovarajuće vize optuženi Darko Simović zatražio je da mu ove osobe isplate po 400 eura na ime "kazne" za nezakoniti prelazak državne granice, a kada su oni zatražili priznanicu o primitku takve isplate on ih je odveo do susjednog i praznog kontejnera gdje im je rekao kako ga mogu "počastiti" i sa 100 eura što su oni i učinili.

Drugi policijski službenik vratio je putne isprave albanskim državljanima i obavijestio ih da se moraju vratiti u Republiku Crnu Goru što su oni i učinili gdje su po povratku službenicima Granične policije Republike Crne Gore prijavili davanje novca bez dobijanja priznanice za novac koji su dali.

Optužnica tereti optuženog Darka Simovića da je kao službena osoba u instituciji BiH zahtijevao i primio dar da u okviru svog ovlaštenja izvrši određene nezakonite radnje čime je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.