BiH
21

Počinje borba u SDP-u: Ko će biti novi predsjednik političke ljevice u BiH?

Piše: Er. M.
Nermin Nikšić i Jasmin Imamović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nermin Nikšić i Jasmin Imamović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Članovi jedne od najvećih bosanskohercegovačkih političkih stranka Socijaldemokratske partije BiH, u septembru će izabrati novog predsjednika.

SDP BiH je na Općim izborima 2014. godine pod vodstvom Zlatka Lagumdžije doživio katastrofalan poraz, nakon čega je na vanrednom kongresu Nermin Nikšić izabran za novog predsjednika te stranke.

Kongres su obilježile maratonske rasprave i glasanje koje je počelo u subotu, a okončano je tek u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Nikšić, koji je do tada obnašao dužnost glavnog sekretara SDP-a, a koji je trenutno zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, dobio je povjerenje 233 od nešto više od 500 delegata na kongresu.

Kako je u nedjelju saopćeno iz SDP-a BiH, ukupno šest članova kandidovalo se za predsjednika najveće ljevičarske stranke u BiH, a to su Nermin Nikšić, Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić, Emir Đikić, Miro Lazović i Igor Vreta.

Prema posljednjim podacima, a koji su utemeljeni na SDP-ovom reevidentiranju, ukupno 30 hiljada članova stranke imat će mogućnost da u septembru glasa za novog predsjednika SDP-a.

Jedan od manje poznatih kandidata za predsjednika SDP-a BiH je Igor Vreta. Prema dostupnim informacijama Vreta nije jedan od eksponiranijih članova stranke, a njegova politička karijera uglavnom je vezana za općinu Novo Sarajevo. Imena ostalih kandidata relativno su poznata javnosti u BiH.

Kandidat za predsjednika je i Emir Đikić, nekadašnji predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH, kao i Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine i predsjednik SDU-a BiH od 2003. do 2005. godine. Lazović je bio i član Socijaldemokratske unije koja se raspala na nekoliko frakcija.

Za predsjednika SDP-a BiH kandidovao se i bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda Svetozar Pudarić. Pudarić je bio i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i Skupštini Kantona Sarajevo.

Objektivno, najveće šanse da budu imenovani na funkciju predsjednika SDP-a BiH imaju Nermin Nikšić i Jasmin Imamović.

Imamović je aktuelni načelnik Općine Tuzla i član Predsjedništva SDP-a BiH koji je uspio riješiti neke od krucijalnih problema građana Tuzle.

On je nakon izbornog debakla SDP-a izjavio da je najodgovornija osoba za izborni debakl predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, kao i bliži krug njegovih saradnika.

Kandidat za predsjednika je i aktuelni predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je uz Imamovića najveći favorit za predsjednika stranke. Nikšić je obnašao dužnost premijera Vlade Federacije BiH i generalnog sekretara SDP-a BiH.

Obavljao je i funkciju zamjenika načelnika Općine Konjic te zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Simbolično je da se za predsjednika stranke nije kandidovao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

Javnost u BiH bila je uvjerena da će Bećirović biti jedan od kandidata za predsjednika SDP-a BiH, a zastupnici iz entiteta Republika Srpska često su ga optuživali kako u Parlamentarnoj skupštini BiH vodi kampanju za stranačke izbore.