BiH
0

Počeo protest u Banja Luci, odziv građana manji od očekivanog

FENA
Protestni skup u znak protivljenja nezavisnosti Kosova počeo je oko 12.00 sati na Trgu Krajine u Banja Luci.

Pored predstavnika vlasti RS-a, predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, predsjednika Skupštine Igora Radojičića, te premijera RS-a Milorada Dodika i političkih stranaka na protestnom mitingu je prisutno nekoliko hiljada građana, što je manje od najavljivanog broja, posebno ako se ima na umu da se očekivalo prisustvo između 30 do 50 hiljada učesnika iz svih dijelova RS-a.

Iako su organizatori skupa Srpski pokret nevladinih asocijacija „Spona“ najavljivali moguće njegovo prisustvo na današnjem skupu učesnicima se neće obratiti premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Policija osigurava i mjesto održavanja skupa i sve važne entitetske institucije, konzularna predstavništva u Banja Luci i objekte međunarodnih organizacija te vjerske objekte.

Pored nekoliko hiljada građana na Trgu Krajine s transparentima podrške Srbiji i Kosovu, primjetno je i dvadesetak muškaraca i žena obučenih u crno s natpisima „Ravnogorski pokret“ i „Spremite se, spremite se“ te sa četničkom ikonografijom.

Pored transparenata „Kosovo je Srce Srbije“, „Samostalnost i za RS“, transparenata kojim se traži i priznanje nekadašnje republike srpske krajine, primjetan je i transparent s natpisom „SAD“ na kojem je nacrtan kukasti krst.

Organizatori ovog skupa „Spona“ kažu da autobusi s učesnicima današnjeg mitinga još pristižu u Banja Luku zbog čega još nije počelo obraćanje predstavnika vlasti i "Spone".