BiH
167

Počelo zasjedanje Evropskog parlamenta: Rezolucija o Srebrenici prva tačka dnevnog reda

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski parlament bi na današnjoj sjednici u Strasbourgu trebao usvojiti rezoluciju o Srebrenici povodom komemoracije 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Zasjedanje Evropskog parlamenta počelo je u 8 sati i 30 minuta, a rezolucija o Srebrenici je prva tačka dnevnog reda. Izlaganje i rasprava o rezoluciji trebali bi trajati najduže 90 minuta nakon čega će uslijediti i glasanje.

Rezoluciju o Srebrenici prvobitno je predložio parlamentarac iz Hrvatske Ivan Jakovčić. Taj njegov prijedlog bio je odbijen, ali je rezolucija na dnevni red uvrštena naknadno u vanrednoj proceduri.

Tekst Rezolucije o Srebrenici jučer su usaglasile sve vodeće stranačke grupe u Evropskom parlamentu (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje euroskeptične stranke). Iz tog razloga očekuje se da će rezolucija o Srebrenici danas biti usvojena, najvjerovatnije jednoglasno.

U Nacrtu koji je nastao usaglašavanjem prijedloga koji su jučer podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji se u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid.

Kao odgovorne za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, nacrt označava "snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učešće paravojnih i neregularnih jedinica".

"To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", piše u prijedlogu rezolucije.

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se blizu 1.200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i djece deportovane, a mnoge žene su i silovane.

"Tragični događaji u Srebrenici ostavili su duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine", piše u tekstu.

Ističe se i suodgovornost Ujedinjenih nacija, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike "zaštićenih zona".

U prijedlogu rezolucije se najoštrije osuđuje ne samo genocid u Srebrenici, nego i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučešća.

"Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne smije ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi; odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida", ističe se u dokumentu.

Od političkih lidera u BiH zahtijeva se da priznaju događaje iz prošlosti i da zajedno rade da osiguraju bolju budućnost svim građanima, a od susjednih država, ali i vjerskih lidera, umjetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnog društva se traži da im u tome pomognu.