BiH
6

Počelo popisivanje diplomatskog osoblja u BiH

SRNA
U BiH u toku je prethodno popisivanje stanovništva, koje će trajati do 15. septembra, potvrđeno je Srni u Agenciji za statistiku BiH.
Ovim popisom obuhvaćeni su članovi diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, diplomatskog osoblja u međunarodnim organizacijama i institucijama i članovi njihovih porodica koje sa njima borave u inozemstvu, profesionalno vojno osoblje koje se nalazi u mirovnim misijama izvan BiH i osobe na izdržavanju kazne zatvora, mjere pritvora ili zavodskih vaspitnih mjera.

Da bi se kvalitetno uradilo njihovo popisivanje i obezbijedili potpuni podaci, provodi se prethodno popisivanje koje, prema Zakonu o popisu, organizuju i provode Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstva pravde BiH, odnosno ministarstva pravde Republike Srpske i Federacije BiH, u skladu sa uputstvima za popisivanje koje je, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, izradila Agencija za statistiku BiH.

Popunjene obrasce nadležna ministarstva treba da dostave na adrese popisnih komisija lokalne samouprave najkasnije do 30. septembra.

Popis osoba upućenih na rad u diplomatsko-konzularna predstavništva BiH, diplomatskog osoblja u međunarodnim organizacijama i institucijama, članova njihovih porodica koje sa njima borave u inostranstvu, te profesionalnog vojnog osoblja koje se nalazi u mirovnim misijama izvan BiH obavit će se "samopopisivanjem".

Ove osobe će same popunjavati popisne obrasce koje će im dostaviti nadležna ministarstva, ističu u Agenciji.

Popis osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora ili zavodsko-odgojnih mjera u ustanovama obavljaju obučeni popisivači, osobe koje su ovlaštene od nadležnih ministarstava pravde.



Cilj prethodnog popisivanja, odnosno popisivanja prije zvaničnog početka popisa jeste da se za jedan broj osoba, koje ulaze u ukupni broj stanovnika, a koje se u vrijeme popisa nalaze van mjesta stalnog stanovanja, unaprijed pribave podaci koji se prikupljaju u popisu, te da se obezbijedi potpuniji obuhvat popisanih jedinica i dobiju što kvalitetniji podaci o njihovim karakteristikama.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH bit će proveden od 1. do 15. oktobra.