BiH
62

Protesti u Sarajevu završeni, jučer privedeni demonstranti pušteni na slobodu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Građani su se danas u 12 sati okupili na novim protestima u Sarajevu. Iako im je policija jučer zabranila da blokiraju saobraćaj, te su uslijedila i privođenja, najuporniji demonstranti i danas su izašli na proteste, ali blokiranja saobraćaja nije bilo. Protesti su završeni nešto prije 16 sati, a trojica jučer privedenih demonstranata danas su pušteni na slobodu, nakon što su saslušani u policiji.

Kako je javio Klixov reporter, uz manji broj građana, njih 50-ak, desetak policajaca bilo je raspoređeno duž tramvajske stanice kako bi spriječili izlazak demonstranata na ulicu. Naknadno se i grupa specijalaca rasporedila pored Alipašine džamije.

Demonstranti su kazali da su jučer navodno željeli zadnji put blokirati saobraćaj i izviniti se građanima zato što su blokirali u posljednjih mjesec dana. Današnje okupljanje prošlo je u znaku umjetničkog performansa glumaca iz BiH i Belgije, koji su tako na svoj način iskazali svoj protest i podršku demonstrantima.

Nakon što su pušteni na slobodu, novinarima su se obratila i dvojica demonstranata koji su jučer bili privedeni, Bojan Svrdlin i Denin Ivanović. Svrdlin je kazao da je uhapšen iz političkih razloga, kao organizator protesta, ali da su policajci prema njemu bili korektni.

Ivanović je također kazao da su policajci bili korektni prema njemu te je pozvao demonstrante da mirno protestuju. Policija je na slobodu pustila i Murisa Arslanija koji je također bio uhapšen jučer.

Saobraćaj se sve vrijeme odvijao bez poteškoća, a tokom protesta nisu zabilježeni incidenti. Protesti su završeni nešto prije 16 sati, iako je nekolicina demonstranata i dalje ostala pred Predsjedništvom BiH.