Nacionalni park "Una"
1.2k

Počelo asfaltiranje puta prema Štrbačkom buku, vrijednost radova blizu milion KM

E. M.
Asfaltiranje puta ka Štrbačkom buku
Asfaltiranje puta ka Štrbačkom buku
Javno preduzeće Nacionalni park "Una" počelo je realizaciju projekta asfaltiranja puta ka Štrbačkom buku, čime je dugogodišnja ideja pretvorena u djelo, a vrijednost radova iznosi blizu milion KM.

Turisti širom Bosne i Hercegovine i svijeta, koji su posjećivali Nacionalni park "Una" i Štrbački buk, uvjerili su se u lošu putnu infrastrukturu koja bi uskoro trebala biti prošlost. U razgovoru za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park "Una" je kazao da su i oni svjesni svega što nedostaje nacionalnom parku, ali da te stvari nisu u njihovoj nadležnosti.

"Ako je proglašeno zaštićenim područjem, to ne znači da su prestale nadležnosti Grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona pa i drugih institucija što se tiče komunalne infrastrukture. Mi o putu već dugo pričamo, kao i o drugim komunalnim projektima. Ono što mi možemo reći i o čemu možemo govoriti jeste da smo produktivni, da iz godine u godinu uz sve poteškoće imamo zavidne rezultate, tako da je Nacionalni park 'Una' razvio turizam kako u gradu Bihaću, tako i u Unsko-sanskom kantonu. Razvojem je turistička ponuda stavljena na viši nivo", kazao je Mulić.

Dodao je da su uprkos koronavirusu u 2020. godini dobro poslovali i sve to zahvaljujući učesnicima i partnerima koji rade na promociji i pružanju turističkih ponuda u Krajini.

Novac za rekonstrukciju izdvojen je još 2017. godine, a projekt obuhvata asfaltiranje i regulaciju oborinskih voda. Zbog konfiguracije terena, zaštićenog područja, imovinsko-pravnih odnosa te postavljanja vodovodnih cijevi istim putem, asfaltiranje je počelo tek prije nekoliko dana i trebalo bi biti završeno do kraja naredne sedmice.

"Ovo je prva faza projekta, kojom je planirano asfaltiranje 5,2 kilometara puta i to će biti urađeno regulacijom oborinskih voda i izgradnjom proširenja gdje to bude moguće, ali ostaje nam još 2,7 kilometara neasfaltiranog puta ka Štrbačkom buku i to nismo mogli uraditi, ne samo zbog nedostatka finansija, već i zbog imovinsko-pravnih odnosa. S ciljem rješavanja ovog problema očekujemo da Grad Bihać stavi rješavanje ove problematike u svoje prioritete i da tih 2,7 kilometara riješimo u tom smislu kako bismo pronašli novac i za tu fazu i imali asfaltiran put do Štrbačkog buka", pojasnio je Mulić.

Na kraju je istakao da će nastaviti raditi na stvaranju što boljih uslova za turiste i posjetioce Štrbačkog buka i u budućnosti te da je u planu za naredne godine i drugačije regulisanje prometa za posjetioce.

"Projekti koji daju rezultate i imaju perspektivu te vežu subjekte, trebaju i moraju biti prioritet onih koji odlučuju", zaključio je naš sagovornik.

Finansijeri ovog projekta su Vlada FBiH i Ministarstvo okolišta i turizma.