BiH
0

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, OHR traži odgodu imenovanja pet ministara

FENA
U Sarajevu je počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, najavljena jučer kao sjednica na kojoj treba potvrditi imenovanje nove vlade FBiH za naredni četvorogodišnji mandat.

U međuvremenu je Ured visokog predstavnika (OHR) obavijestio pismom predsjedavajućeg Doma Safeta Softića da danas ne može biti obavljeno imenovanje pet ministara u budućoj vladi jer njihovu kandidaturu još provjerava OHR. To su kandidati u Vladinim resorima pravde, unutrašnjih poslova, finansija, obrazovanja i izbjeglica.

Softić će predoči poslanicima ovaj zahtjev OHR-a kako bi oni odlučili šta učiniti. U OHR-ovom zahtjevu stoji da provjeru kandidatura treba sačekati do 26. marta te da je obavještenje u vezi s pet ministarskih pozicija koje su predmet provjere OHR dobio «tek 9. marta, dakle više od pet mjeseci od održavanja općih izbora u BiH».

«Da bi se završio ovaj proces, potrebno je 10 radnih rada, kako bi temeljito procijenili informacije. To znači da ćemo biti u mogućnosti da vam naše rezultate dostavimo 26. marta», stoji u pismu OHR-a.

Odluku o imenovanju svih ministara u budućoj federalnoj vladi potpisali su jučer predjednica FBiH Borjana Krišto i potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić. Ova odluka je potpisana, dakle bez povratne informacije iz Ureda visokog predstavnika (OHR) koji je, prema očekivanjima, trebao da završi provjeru kandidata za pet spomenutih ministarskih pozicija. Predstavnički dom Federalnog parlamenta je instanca bez čije saglasnosti ne može biti obavljeno konačno imenovanje Vlade, pa su troje čelnika FBiH, prema proceduri, dostavili predsjedavajućem Softiću svoju odluku o imenovanju kompletnog sastava buduće vlade.

Ovom odlukom je za premijera FBiH predložen Nedžad Branković (SDA), za njegovog zamjenika i ministra finansija Vjekoslav Bevanda (ekspertni kandidat predložen od HDZ-a BiH), dok je za drugog zamjenika i ministra kulture i sporta predložen Gavrilo Grahovac (SBiH).

Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Fadil Jaganjac (SBiH), a Feliks Vidović (HDZ BiH) kandidiran je za ministra pravde.

Vahid Hećo (SBiH) je predložen za ministra energije, rudarstva i industrije, Nail Šećkanović (SDA) za ministra prometa i komunikacija, dok su za ministre rada i socijalne politike, te raseljenih osoba i izbjeglica predloženi Perica Jelečević (HDZ 1990) i Edin Mušić (SDA).

Za ministra za boračkih pitanja predložen je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) kandidat je za ministra zdravstva, Meliha Alić (SBiH) za ministra obrazovanja i nauke, a Desnica Radivojević (SDA) za ministra trgovine.

Salko Obhođaš (SDA) predložen je za ministra prostornog uređenja, dok su Velimir Kunić (SNSD) i Nevenko Herceg (HDZ BiH) kandidati za čelne pozicije u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno Ministarstvu okoliša i turizma. Damir Ljubić (HDZ 1990) kandidat je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Hitno imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH je neophodno posebno zbog toga što do 31. marta, kada ističe Odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH, mora biti usvojen budžet Federacije BiH.

Za današnju sjednicu Predstavničkog doma vlada veliko medijsko interesovanje. Obezbijeđen je i direktan TV prijenos.