NSRS
0

Počela rasprava o novom grbu i himni RS-a

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a danas je počela poslanička rasprava o konačnim prijedlozima nove himne i grba tog bh.entiteta.

Za novu himnu predložena je od Komisije za simbole kompozicija "Moja Republika", banjalučkog autora Mladena Matovića, dok je novi grb rješenje beogradskog inžinjera Nenada Košanina.

Bošnjački poslanici nisu zadovoljni ponuđenim rješenjima, jer smatraju da su diskriminirajući za predstavnike tog naroda.

Šef poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić potvrdio je Feni da će poslanici te stranke danas predložiti na sjednici Skupštine RS-a svoj prijedlog novog grba RS-a.

Prijedlog SDA, koji je predložen u formi amandmana, baziran je na štitu koji je podijeljen na tri jednaka dijela. U gornjem dijelu SDA predlaže da bude zastava RS-a, u donjem lijevom uglu polje sa zelenom bojom i zlatnim ljiljanom u sredini, a da desno polje bude podijeljeno u kockice crveno-bijele bolje.

Salkić je pojasnio da SDA ne prihvata predloženo rješenje nove himne RS-a, kompoziciju banjalučkog autora “Moja Republika”. Postanici te stranke predlažu amandman kojim bi se brisao taj dio Ustavnog zakona o simbolima RS-a i ponovo raspisao konkurs kako bi se došlo do himne koja bi bila prihvatljiva za sve konstitutivne narode.

Inače, u ponuđenom rješenju novog grba RS-a koji je većinom glasova, a ne konsenzusom, utvrdila Komisija za simbole RS-a dominira crveni štit sa srebrnim dvoglavim oralom u poletu, i sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlova repa. Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri ista takva bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, zlatno naoružana i istih takvih jezika. Desni držač je krunisan zatvorenom zlatnom i nepostavljenom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri vidljiva krina u vijencu.

Na spoljnom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit, i to - na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna s tri vidljiva krina u vijencu, a na lijevom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet.

Bošnjački predstavnici ukazali su na neprihvatljive pojedine riječi u tekstu ponuđene himne "Moja Republika", kao što je dio "Drugu zemlju mi nemamo“, što implicira da je RS država, a ne jedan entitet u BiH.

Također, Vlada RS-a smatra i da je neophodno donošenje nove himne i grba RS-a, te da predložena rješenja ne vrijeđaju vitalni nacionalni interes nijendog od konstitutivnih naroda.

U toku je rasprava o rješenjima novog grba i himne RS-a.

Prethodna je Skupština RS-a usvojila izmjene Zakona o RTRS-u koje se tiču popune članova Upravnog odbora te medijske kuće.