BiH
62

Počela izgradnja biciklističke staze na području općine Novi Grad

Klix.ba
Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Grada Sarajeva, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i KJKP Rad obišli su danas gradilište u Nedžarićima, gdje su počeli radovi na izgradnji biciklističke staze.

Dionica staze u dužini od dva kilometra i 120 metara gradit će se obostrano duž Bulevara Meše Selimovića do mosta na Otoci.

Riječ je o prvoj fazi projekta izgradnje biciklističke staze koja će se graditi u dužini od sedam kilometara i stotinu metara na dionici koja će prolaziti kroz teritoriju općina Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar (Skenderija), saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Edina Gabela, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad, izrazila je zadovoljstvo što je realizacija ovog projekta, važnog za građane, počela upravo iz Novog Grada.

"Općina Novi Grad Sarajevo podržat će ovaj projekat izgradnjom odmorišta sa klupama za sjedenje i česmama, cijeli prostor bit će hortikulturno uređen i prilagođen budućim korisnicima biciklističke staze“, rekla je Gabela.

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić istakao da se radi o veoma značajnom projektu za građane Sarajeva, jer se u Sarajevu sve više vozi bicikl.

"Izgradnja staze počela je iz Novog Grada, a projekat će se realizirati fazno, kroz općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar. Prije dva dana počela je izgradnja prve dionice u dužini od dva kilometra i 120 metara. Izgradnju staze finansirat će Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a radove izvodi preduzeće Rad“, rekao je Komšić.

Kako je kazao direktor Direkcija za puteve KS-a Adem Zolj vrijednost izgradnje biciklističke staze od Nedžarića do Skenderije koštat će oko 960. 000 konvertibilnih maraka.

"Staza će biti dvostrana i pratit će smjer kretanja saobraćaja, a obzirom da se tokom zimskog perioda mogu izvoditi pripremni radovi, nadam se da bi cijeli projekat trebao biti završen do početka ljeta iduće godine. Svjedoci smo da je zagađenost zraka na području KS-a velika. Uvođenjem biciklističkog saobraćaja trebala bi se smanjiti i upotreba motornog saobraćaja u KS-u, a po izjavama stručnjaka, motorna vozila su najveći zagađivači zraka u KS-u. Stoga je vrlo bitno da ljudi koriste bicikl za odlazak na posao, kao što je to praksa i u mnogim evropskim gradovima", naglasio je Zolj.

Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta s klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta (WiFi). Širina staze za jednosmjerni biciklistički saobraćaj iznosit će dva metra, a kao podloga koristit će se pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.

Razlog izgradnje biciklističke staze je popularizacija i pojačana svijest građana Sarajeva, pogotovo mladih o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza.

Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM.

Projekat će finansirati Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS, dok će Općina Novi Grad finansirati izgradnju odmorišta sa klupama za sjedenje, česmama i ostalim mobilijarom, kao i hortikulturno uređenje zelenog pojasa duž biciklističke staze.