BiH
4

Počela 120. sjednica Vlade Federacije BiH

Klix.ba
Vlada Federacije BiH danas će, na sjednici koja je počela u Mostaru, ponovo razmatrati Nacrt zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, nakon što jučer Prijedlog ovog zakona nije usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Vlada će donijeti i više odluka čiji je zajednički cilj osiguravanje što više sredstava namijenjenih za pomoć područjima Federacije BiH stradalim u poplavama i klizištima.

Uz ostalo, riječ je o odlukama o izmjenama i dopunama programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2014. godinu pojedinim federalnim ministarstvima. Ovako osigurana sredstva će, uz ostala, također pomoći obnovi stradalih područja.

Dnevni red predviđa i razmatranje Prednacrta zakona o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH, te Nacrta zakona o federalnim upravnim taksama i Tarifi federalnih upravnih taksi.

Kako je najavljeno, Federalna vlada trebala bi razmatrati i dati saglasnost na Strategiju o rijetkim bolestima Federacije BiH za period od 2014. do 2020. godine. Predviđeno je i izjašnjenje o Programu utroška sredstava namijenjenih zdravstvenoj zaštiti Roma u Federaciji BiH.

Planirano je da Vlada FBiH razmotri i Izvještaj o provođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH, Informaciju o odobrenim transferima za poljoprivredu sukladno Programu utroška sredstava "Poticaji za poljoprivredu“ utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2013. godinu.