Brčko
0

Po 100.000 KM za šest udruženja sva tri konstitutivna naroda

SRNA
Brčko
Brčko
Šef Odjeljenja za zdravstvo u Brčkom Admir Čandić izjavio je danas da je 600.000 KM, za koje je Vlada distrikta odobrila program za dodjelu jednokratne novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, namijenjeno za sva tri konstitutivna naroda, odnosno za šest udruženja.

“Maksimalan pojedinačan iznos granta za sanaciju stambenih objekata je 10.000 KM, a za rekonstrukciju 25.000 KM", precizirao je Čandić na današnjoj konferenciji za novinare. On je dodao da će uskoro biti imenovana komisija koja će na osnovu kriterijuma i tabele rangiranja izvršiti bodovanje i sačiniti preliminarnu listu dodijeljenih grantova.

Program bi, prema njegovim procjenama, trebalo da bude realizovan do kraja godine. “U periodu između objavljivanja preliminarne i konačne liste, svaki podnosilac zahtjeva za dodjelu pomoći imaće pravo na žalbu ukoliko je nezadovoljan”, istakao je Čandić. On je rekao da se ovaj program prvi put realizuje u Odjeljenju za zdravstvo u okviru Službe za boračko-invalidsku zaštitu, ali uz tehničku podršku Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja i Kancelarije za upravljanje javnom imovinom.

Komentarišući negodavanja udruženja porodica poginulih i RVI iz sva tri naroda zbog isključenja njihovih predstavnika u radu komisija, Čandić je objasnio da imenovanje lica iz nevladinih organizacija u komisije organa uprave predstavlja kršenje Zakona o upravnom postupku.

"Mi smo pružili mogućnost da upravni odbori udruženja delegiraju svoje članove, odnosno koordinatore, koji će nadgledati i aktivno učestvovati u radu komisija, te sugerisati na eventualne greške, kako bismo ovaj program zajednički sproveli", rekao je Čandić.

Koordinacija šest udruženja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida iz reda sva tri naroda u Brčko distriktu reagovala je danas što njihovi predstavnici ne mogu učestvovati u sastavljanju liste za raspodjelu sredstava. Oni smatraju da su bolje, neko iko drugi, upućeni u to kome je ova vrsta pomoći najpotrebnija.