BiH
103

Plenum građana Sarajeva: Ne dajmo nikome da otme naš građanski bunt

Piše: J. H.
Demonstracije građana u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Demonstracije građana u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Uoči sutrašnjeg sastanka Plenuma građana i građanki Sarajeva koji će biti održan u 17:30 sati u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju čije se sjedište nalazi u sklopu Kampusa Univerziteta u Sarajevu na adresi Zmaja od Bosne b.b., danas u toku dana su se pojavili leci koji su pozivali na sastanak građana u 17:00 sati na platou Skenderije.

Kako su poručili iz Inicijativnog odbora za organizaciju sutrašnjeg Plenuma, današnji letak koji je pozivao na sastanak na platou Skenderije nije ni u kakvoj vezi sa njima.

"Nažalost, to je još samo jedan pokušaj manipulacije građanima i građankama ovog grada. Oni imaju toliko toga da izgube i ovo je očito samo nastavak prljave igre", poručili su iz Inicijativnog odbora Plenuma.

Zahtjevi Plenuma građana i građanki Sarajeva
Zahtjevi Plenuma građana i građanki Sarajeva
"Iza nas ne stoje nikakve stranke niti organizacije. Mi najbolje znamo da iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznadežnost svih nas. I zato recimo 'ne' političkom mešetarenju. Nema dogovora iza zatvorenih vrata, nema izabranih. Samo plenum gdje se građani i građanke zajedno dogovaraju o rješenjima problema svih nas. Ne dajmo nikome da otme naš građanski bunt", dodali su te još jednom pozvali građane na sutrašnji prvi sastanak na kojem bi trebali biti definirani jasni koraci.

"Dođite na prvi sastanak Plenuma i u otvorenoj javnoj diskusiji ravnopravnih učesnika formulišite zahtjeve i odluke koje će zaustaviti pljačku društva i postaviti temelje pravednijeg poretka. Lovci u mutnom - odbijte", poručuju.

Na društevnim mrežama do sada se moglo vidjeti nekoliko prijedloga koji će građani predstaviti na sutrašnjem sastanku.