BiH
72

Planinari čuvaju uspomene na Grebak: Zimskom pohodu se priključio i premijer FBiH Fadil Novalić

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Oko 150 planinara iz cijele BiH, ali i iz Sandžaka, Sjenice, Rožaja i drugih gradova, učestvovalo je na jubilarnom 20. planinarskom pohodu "Grebak – Put života" koji je organizirao Planinarski klub Goražde – Maglić.

Put na Grebak je dio programa obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH a učesnici pohoda na ovaj su način evocirali uspomene na period kada je planinski put do Grepka bio jedina nada spasa i utočište stanovnicima opkoljenog Goražda da dođu do hrane i slobodne teritorije.

"Zimski pohod Grebak – Put Života već dvadeset godina evocira sjećanja na ratne strahote kojima su bili izloženi stanovnici našeg grada u pokušaju da kroz neprijateljski obruč stignu do slobodnih teritorija i hrane. Prije polaska na put smo položili cvijeće na spomen obilježju 'Goražde, grad heroj' svojim braniocima a onda krenuli dalje", priča Zajko Šovšić, predsjednik društva.

Na putu prema Grebku goraždanske planinare sačekali su planinari iz Kaknja, Zenice, Sarajeva. Zajedno s njima krenuli su prema Rudoj glavi gdje je za njih priređen program a zanimljivo je da su po prvi put u zimskom pohodu uzeli učešća planinari iz Sjenice, Rožaja, Novog Pazara i drugih gradova. Bilo je i Poljaka i Amerikanaca.

"Ponosni smo na ovo, sve više ljudi želi da učestvuje u pohodu a osim toga sve više mladih zanima epopeja Grebka", kaže Šovšić.

Alija Lapo, učesnik zimskog pohoda "Grebak-put života" i dugogodišnji planinar ističe da su cijelom maršutom učesnicima pohoda prezentirane činjenice o ratnim zbivanjia ali i kulturne vrijednosti područja.

"Lijepo je vrijeme, bilo je oblačno ali nije bilo padanja tako da se moglo pješačiti. Mnogo je planinara iz sarajevskih i drugih društava a posebnu čast nam čini što je sa nama u koloni bio i premijer FBiH Fadil Novalić. Ovaj pohod je zaista izazvao pažnju i svako divljenje ljudima koji su odlučili da sa nama podjele uspomene na Grebak i sve ono što nam je značio u ratnim godinama", kaže Lapo.

A Grebak je ujedno i sjećanje na hiljade Goraždana koji su tokom rata, uglavnom noću, pješačili desetinama kilometara kako bi između neprijateljskih linija u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku donijeli hranu, lijekove i municiju. Goraždanski planinari čuvaju ove uspomene i poštovanje prema ljudima koji su ostali na vrletima Grebka iskazuju pohodima u zimskom i ljetnom periodu.