Za kriglu više
0

Pivari tuže državu BiH zbog "favorizovanja uvoznih piva"

Sarajevo-x.com
Grupacija pivara Bosne i Hercegovine angažirala je tim advokata koji će u narednom periodu kreirati opsežnu tužbu protiv države Bosne i Hercegovine, zbog dugogodišnjeg vođenja nedomaćinske politike favoriziranja uvoznih piva nauštrb domaće proizvodnje.

Na ovaj način su bosanskohercegovački proizvođači piva oštećeni za nekoliko desetina miliona maraka, a skoro za isti iznos i budžeti državnih institucija, navodi se u saopćenju za javnost.

Od 2001. godine Grupacija je permanentno pokušavala isposlovati odluku Vijeća ministara BiH kojom bi se zaštitila domaća proizvodnja, međutim, umjesto podrške vladajućih struktura, pivari su nailazili na otvoreno ignorisanje njihovih zahtjeva. Iako je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sredinom ove godine iz Grupacije pivara dobilo kompletiranu dokumentaciju koju je pet domaćih proizvođača godinama ažuriralo, a koja jasno potvrđuje odlijevanje miliona maraka iz BiH, rješavanje problema je ipak prolongirano, a Ministarstvo je svoju inertnost pravdalo pravilima postavljenim međunarodnim trgovinskim sporazumom CEFTA, odnosno navodno nekompletnom dokumentacijom koju su pivari dostavili.

BiH godišnje uveze 1,4 hektolitra piva

Zabrinuti odnosom nadležnih državnih institucija predstavnici Banjalučke, Bihaćke, Sarajevske, Tuzlanske i Grudske pivovare, dodatno su zabrinuti nakon što je prije nekoliko mjeseci iz Ministarstva stigao dopis u kojem se navodi da podaci o povećanju uvoza u BiH nisu alarmantni i te da se na osnovu njih ne može provesti zaštita domaće proizvodnje, jer će se kositi sa odredbama CEFTA. Međutim, stvarno stanje stvari je takvo da, prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u Bosnu i Hercegovinu se godišnje uvozi preko 12.000 šlepera piva, odnosno oko 1,4 miliona hektolitara (HL), što našu zemlju stavlja na čelo evropske liste uvoznika piva. S ovim količinama pokriva se oko 60% domaćih potreba, što je i u svjetskim razmjerama frapantan podatak. Naprimjer, zahvaljujući domaćinskom odnosu Srbija uvozi manje od 10% svoje potrošnje, dok Hrvatska uveze manje od 5%, rigorozno kontrolirajući svaku bocu piva koja treba ući na njenu teritoriju. Ilustracije radi, druga zemlja na listi uvoznika piva, naravno poslije BiH, je Francuska, koja uvozi oko 25% ukupne potrošnje, a statistike govore da je evropski prosjek 13%. Upravo nekontrolirani uvoz, koji je dopustilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, doveo do odliva nekoliko desetina miliona maraka iz državnih budžeta, kao i iz kasa pivara i, što je posebno važno, manji broj radnih mjesta, ističu iz Grupacije pivara BiH.

Također, tvrdnja vlasti da bi zaštita domaće proizvodnje bila protivna odredbama sporazuma CEFTA potpuno je paušalna i neutemeljena, jer ni Hrvatska ni Srbija nemaju zvaničnu zaštitu domaće proizvodnje, ali su teške procedure za uvoz limitirale proizvođače, recimo iz BiH, da izvoze u ove zemlje. Dešavalo se u nekoliko navrata da u iščekivanju provođenja procedura uvoza, pivu istekne rok i ono se vrati u BiH, stvarajući dodatne probleme i troškove proizvođačima, koji se nakon takvoga iskustva ne usuđuju više krenuti u izvoz. Sa druge strane domaći pivari su iscrpljeni borbom sa uvozničkim lobijem i nisu stimulirani na izvoz, tako da je ozbiljniji izlazak na strana tržišta nerealno očekivati. Izlazak moraju pratiti ozbiljne marketinške kampanje, razvijene prodajne mreže, a to bosanskohercegovački pivari skoro da ne mogu postići ni u svojoj zemlji.

Pivari traže rigoroznije kontrole uvoza

Grupacija pivara zatražila je od vladajućih struktura da se uspostavi sistem kontrole kvalitete uvoznih piva, koja vrlo često sa niskim ili zabrinjavajuće lošim kvalitetom, niskom cijenom obaraju prodaju kvalitetnim domaćim vrstama piva. Također, pivari su zatražili rigoroznije kontrole uvoza, jer se prilikom ulaza kontigenta piva iz susjednih zemalja, prikazuje nevjerovatno niska cijena uvoza, koju je nemoguće postići, a na osnovu nje se kreiraju carinske i porezne dadžbine. Samo na ovoj razlici država BiH gubi milione maraka godišnje, istakli su.

Najavom tužbe sa odštetnim zahtjevom od nekoliko desetina miliona maraka, te otvaranja oštrih i pravovremenih razgovora sa predstavnicima stranaka koje će formirati vlast, domaći pivari su najavili nastavak višegodišnje borbe, ne samo za svoja prava, već i za ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine. U razgovorima će se potencirati na stavu da Vlada odgovorno i hrabro mora iznalaziti personalna rješenja u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kako bi se izbjegla mogućnost da državni ministri favoriziraju proizvodnju piva iz uvoza, gušeći domaće proizvođače, istaknuto je iz Grupacije.