Nagrada za najljepše pismo
0

Pismo dječaka Ive Buhača pročitao skijaš Ivica Kostelić

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na svečanoj manifestaciji u BH Pošti u Sarajevu danas su dodijeljene nagrade učenicima osnovnih škola u BiH, koji su učestvovali na 41. međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude.

Pobjednik takmičenja za najljepše pismo, čija je ovogodišnja tema bila "Napiši pismo sportisti ili osobi iz svijeta sporta kojoj se diviš, da bi objasnio šta ti znače olimpijske igre", je Ivo Buhač, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Biograci".

"Napisao sam pismo o najboljem hrvatskom skijašu Ivicu Kosteliću, jer me fascionirao postignutim uspjesima uprkos tome što se dosta puta u karijeri povređivao i baš sam ga napisao u periodu kada je Kostelić imao najvećih zdravstenih problema", rekao je Feni Buhač, koji je nagrađen s 500 KM, biciklom i poštanskim albumom.

Sasvim slučajno, njegovo pismo je dospjelo u Hrvatski skijaški savez, kada ga je Kostelić pročitao te je Buhaču u ime zahvalnosti uzvratio svoje pismo i pobjednički dres sa skijaškog takmičenja u Wengenu.

Drugo mjesto, odnosno 300 KM, biciklo i poštanski album, na takmičenju za najljepše pismo pripalo je učenici Osnovne škole "Umihana Čuvidina" iz Sarajeva, Lejli Delalić, koju je u pisanju pisma inspirirao najbolji bh. džudist Amel Mekić, jer je kaže ostala zadivljena njegovom borbenošću i hrabrošću.

Učenik Osnovne škole "Vuk S. Karadžić" iz Banje Luke Andrej Kozić na ovom takmičenju osvojio je treće mjesto, a napisao je pismo o Filipu Filipoviću.

"To je najbolji vaterpolist na svijetu, zbog njega sam počeo trenirati vaterpolo i još mi predstavlja uzor u sportu", istakao je Kozić, koji je osim bicikla i poštanskog albuma nagrađen s 200 KM.

Generalni direktor BH Pošte Mujo Butković izrazio je nadu da će se ovo tradicionalno takmičenje nastaviti i narednih godina, iako se, priznaje, pisma više ne pišu često kao nekada.

"Zato je ovo dobra prilika da među mladima koliko-toliko povratimo tradiciju pisanja pisama", kazao je Feni Butković.

U izboru su učestovala 774 pisma pristigla u poštanske operatere, JP BH Pošta Sarajevo, Hrvatska pošta Mostar i Pošta Srpske Banja Luka, čiji su predstavnici bili članovi žirija takmičenja koje je organizovao Svjetski poštanski savez i UNESCO-a.