OHR
0

PIC će se sastati iduće sedmice u Briselu

FENA
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastat će se u Briselu 19. i 20. novembra, najavljeno je danas iz OHR-a.

PIC će se 19. novembra u 18.45 sati sastati s državnim premijerom i premijerima entiteta Nikolom Špirićem, Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom, kao i s liderima šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou - Harisom Silajdžićem, Sulejmanom Tihićem, Mladenom Ivanićem i Božom Ljubićem.

PIC će nastaviti zasjedanje 20. novembra kad će razmotriti napredak koji je BiH postigla u pravcu ispunjavanja pet ciljeva koji su postavljeni u februaru ove godine, kao i trenutnu političku situaciju u našoj zemlji.

PIC je 27. februara ponovio da je dugoročni cilj Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da BiH bude mirna država koja je sposobna da opstane i koja se nepovratno kreće prema evropskim integracijama.

PIC je tom prilikom utvrdio nekoliko ključnih pitanja koja bh. organi vlasti moraju riješiti prije tranzicije OHR-a.

Pet ciljeva koje bh. organi vlasti moraju ispuniti prije tranzicije su prihvatljivo i održivo rješenje pitanja podjele imovine između države i drugih nivoa vlasti, prihvatljivo i održivo rješenje pitanja vojne imovine, potpuna implementacija Finalne arbitražne odluke za Brčko, fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o metodologiji stalnog koeficijenta za raspodjelu sredstava od indirektnog oporezivanja te uspostave Državnog fiskalnog vijeća), jačanje vladavine zakona (iskazano kroz usvajanje državne strategije rješavanja slučajeva ratnih zločina, donošenja zakona o strancima i azilu te usvajanje državne strategije za reformu pravosudnog sektora), podsjeća OHR u saopćenju.

Osim navedenih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira usaglasio se da se prije tranzicije trebaju ispuniti dva uslova - potpisivanje SPP-a i pozitivna ocjena situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, zasnovane na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.