BiH
64

Petrović: Redukcije grijanja uvedene zbog nedovoljnih količina gasa

Piše: M. Nukić
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Prema odluci Vlade KS i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, KJKP Toplane uvele su dvosatnu redukciju u grijanju.

Sezona grijanja zvanično je počela 15. oktobra, mada su KJKP Toplane grijanje pustile ranije (30. septembra). Radijatori su bili topli u jutarnjim satima, ali ne i večernjim. Korisnici su se žalili i kada je sezona zvanično krenula i tvrde da se smrzavaju u stanovima, mada tako ne misle nadležni.

"Uvedena je redukcija zbog nedovoljnih količina gasa, ali se ne održava na ukupan kvalitet grijanja. Na ovaj način se uklapamo da ne koristimo alternativu, ali imamo je spremnu. Također, naručili smo 500 tona mazota da imamo u slučaju da se situacija ne popravi. Stanovi nisu hladni, mada neki misle i da jesu. Što se tiče odluke o korekciji cijena razmatrat ćemo to vrlo brzo, kada se steknu uvjeti prema Uredbi o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije", rekao je za Klix.ba ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović.

Kako nam je rečeno u Sarajevogasu, krajnji potrošači imaju uredno snabdijevanje plinom i oni ne osjete smanjenje dotoka plina zahvaljujući zalihama, no, KJKP Toplane su prema odluci kantonalne Vlade i Ministarstva uveli redukciju, kako bi snabdijevanje plinom ostalim korisnicima bilo uredno.