BiH
0

Performans o Srebrenici: U Zenici odjeknuo vrisak dječaka kojeg su odvojili od majke

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Povodom odavanja počasti srebreničkim žrtvama genocida danas je u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića organizovana mirna šetnja kojom je obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici.

Sa brojevima 8372 na rukama i srebreničkim cvjetovima na reveru, bez glasa, samo šutnjom koja je bila opipljiva u zraku počela je današnja manifestacija u Zenici.

Prije šetnje, na spomen-obilježju Kameni spavač izveden je performans torture koju su doživjele srebreničke žrtve, gdje je prikazano odvođenje muškaraca od članova porodica i njihovo ubijanje . Uz jecaje i suze na licu Zeničani su ispratili performans u kojem su učestvovali najmlađi i najstariji Zeničani.

Dok su se starci iznemoglo odupirali "pripadncima srpske vojske", Trgom Alije Izetbegovića u Zenici odjeknuo je vrisak "Majko", dok su dječaka odvodili iz majčinih ruku.

Sve scene iz Srebrenice, ali u mnogo blažem obliku, mučno je i bolno bilo gledati danas u centru Zenice za sve prisutne koji su u suzama ispratili kraj performansa.

Nakon performansa uslijedila je mirna šetnja zeničkim bulevarom, a potom je na Trgu Alije Izetbegovića učenjem dove i Fatihe odana počast svim žrtvama genocida.