BiH
217

Penzioneri izlaze na proteste ako od juna penzije ne budu na vrijeme isplaćivane

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Ako u Federaciji Bosne i Hercegovine do 5. juna ne budu isplaćene penzije za maj penzioneri u ovom entitetu će najvjerovatnije izaći na proteste, rekao je za Klix.ba predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa. Penzioneri kategorično odbijaju i najavu premijera FBiH Fadila Novalića da će krizni period za isplatu penzija biti još dva naredna mjeseca poručujući kako oni ne mogu prihvatiti odlaganja.

Rapa je rekao da je za danas zakazana sjednica Skupštine Saveza penzionera FBiH na kojoj će biti razmatrana Informacija o realizaciji sporazuma sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.

"Vezano za tu informaciju i ukupno stanje penzionera, mi imamo i prijedlog zaključaka koji predviđaju da, ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni do određenog roka, odnosno ako penzije za maj ne budu do 5. juna, ili ako se ne donesu zakoni koji su dio strategije reforme penzionog sistema do 30. juna i ako ne budu važili od 1. jula ove godine, onda ćemo mi, najvjerovatnije, krenuti u organizaciju protesta", rekao je Rapa.

On je dodao da će, ako dođe do protesta, oni biti organizovani u pet kantona u entitetu FBiH. Što se tiče naplate doprinosa, Rapa ističe da to što čini Vlada FBiH ne stvara nikakvo zadovoljstvo kod penzionera s obzirom na to da se stvari samo odgađaju.

"Odgađa se mjesec po mjesec da se počnu vraćati dugovi i da se ne blokiraju žiro računi. To je sve odlaganja i za nas penzionere to nikako nije dobro i mi ćemo insistirati i tražiti od Vlade FBiH da prije svega krene rješavati probleme penzionera i isplate njihovih penzija na vrijeme. To je prioritet mada su za nas jako važni i socijalna i zdravstvena zaštita", kazao je Rapa.

Jučer je u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare održan sastanak na kojem se razgovaralo o modelima ubrzanja isplate penzija u FBiH.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je da je krizni period za isplatu penzija naredna dva mjeseca i to zbog enormnog povećanja broja penzionera, ali da bi do stabilizacije moglo doći nakon juna.

"Mi od Vlade FBiH tražimo da se stabilizuje fond i to hitno, odnosno najkasnije do 1. juna kako bi se naše penzije mogle isplatiti do 5. juna. Mišljenja smo da bi Vlada FBiH mogla kada bi htjela za dva mjeseca u potpunosti stabilizirati fond Federalnog zavoda PIO/MIO. Dovoljno bi bilo samo da velike dužnike privoli da dignu kredite i da osiguraju sredstva koje će uplatiti u Federalni zavod. Ako bi se ti dugovi uplatiti bio bi stablizovan fond", dodaje Rapa.

On je na kraju istakao kako još uvijek nisu dobili nikakve materijale te da ne znaju šta je konkretno dogovoreno na sastanku kod predsjednika FBiH.

"Mi ne možemo prihvatiti da se još odlaže i da će biti kritično još dva mjeseca. Nećemo dozvoliti da se ta kriza i dalje reflektuje na nas penzionere i da budemo jedina kategorija stanovništva preko koje će se lomiti sve. Za nas je to neprihvatljivo", zaključio je Rapa.