BiH
241

Pendeš: U kontekstu NATO-a nije bitno ko živi u RS-u ili FBiH jer sve je to BiH

Piše: Er. M.
Marina Pendeš
Marina Pendeš
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je, u povodu izjava političara iz RS-a o ulasku BiH u NATO, kako ima razumijevanja prema činjenici da se ove godine u BiH održavaju lokalni izbori. Ona je konstatovala kako nije bitno da li neko živi u entitetima ili kantonima FBiH jer sve je to BiH.

Ministrica odbrane BiH, zajedno sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, upriličila je prijem za komandanta i ključno osoblje Centra za obuku mirovnih operacija (PSOTC), u povodu dobivanja certifikata NATO Komande za transformaciju za kvalitet obuke.

Dobivanjem ovog certifikata PSOTC je postao jedan od 12 NATO partnerskih centara u euroazijskom prostoru, koji je dobio najviši nivo priznanja za kvalitet upravljanja i realizacije procesa edukacije i obuke.

Isto tako, dobivanje NATO certifikata predstavlja strateško postignuće PSOTC-a, ali i važnu etapu u razvoju odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine i njegove integracije u euroatlantske sigurnosne strukture, posebno s aspekta učešća Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u međunarodnim operacijama podrške miru. Prijemu su prisustvovali i predstavnici NATO-a u BiH.

Pendeš je kazala kako od samita NATO-a koji je zakazan za 8. i 9. jula 2016. godine u Varšavi očekuje da će NATO dati pozitivne poruke. Ona je dodala da u BiH do aktiviranja MAPA može doći sutra ako države članice priznaju kredibilne napore BiH koji se prije svega odnose na knjiženje vojne imovine.

"Mi ne trebamo previše očekivati od samita u Varšavi. Naš interes treba biti da kroz reforme dobijemo funkcionalnu državu", kazala je Pendeš.

Istakla je kako je cilj Ministarstva odbrane BiH da ima 30 posto postrojbi Oružanih snaga koje su kompatibilne s NATO-om, poručujući kako će se to postići.

Još jednom je ponovila da je mnogo pokazatelja da Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH ozbiljno shvataju svoje obaveze i da su u stanju doprinijeti boljem imidžu BiH.

Izjave bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića o NATO-u nije uopće željela komentarisati.

"Da li mi živjeli u kantonima, Federaciji BiH ili Republici Srpskoj - sve je to BiH. Država mora imati svoje prioritete koji su definisani", rekla je Pendeš.

Ona je dodala i da u ovom kontekstu opredjeljenje treba bit bazirano na prosperitetu ističući kako ima razumijevanja prema činjenici da se u BiH svake dvije godine održavaju lokalni izbori i da se "treba naći način da bi se pristupilo biračima".

"Ipak, mislim da stanovnici Bosne i Hercegovine zaslužuju mir i sigurnost", rekla je Pendeš.