BiH
0

Pekez i ostali: Početak glavnog pretresa u februaru

Sarajevo-x.com
Glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića, odlučeno je na statusnoj konferenciji, počet će 8. februara, umjesto 31. januara, kako je bilo planirano.Odluka je uslijedila zbog toga što drugooptuženi Mirko (Mileta) Pekez nije u stanju pratiti suđenje zbog, naveo je njegov branilac Duško Panić, “gubitka sluha”.

Tužilaštvo BiH tereti Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice, dvojica Pekeza i Milorad Savić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i rezervnog sastava policije, 10. septembra 1992. godine “učestvovali su u hapšenju i strijeljanju civila iz mjesta Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce”. Zločini su počinjeni nakon pogibije i sahrane jednog vojnika VRS-a.

Prethodni branilac drugooptuženog Mirka (Mileta) Pekeza bio je Zoran Kalaba, koji je u međuvremenu preminuo, tako da je tu dužnost preuzeo advokat Duško Panić.

On je izjavio kako dosad nije uspio kontaktirati sa svojim klijentom zbog njegovog stanja, odnosno da sa svojim klijentom može kontaktirati samo razmjenom ceduljica ili tako što će mu klijent čitati riječi sa usana.

Panić je naveo da je njegov zahtjev za ljekarskim pregledom klijenta odbijen, na što je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao da će lično urgirati da se to riješi.

Tužilac Mirko Lekić je na statusnoj konferenciji najavio kako će u narednom periodu saslušati 11 svjedoka i vještaka sudske medicine, te će izložiti 63 materijalna dokaza.

Slavica Čvoro, braniteljica prvooptuženog Mirka (Špire) Pekeza, najavila je saslušanje pet svjedoka, kao i Nebojša Pantić, branilac trećeoptuženog. Duško Panić, zastupnik drugooptuženog, zasad nema podatke o broju svjedoka.

Na statusnoj konferenciji bilo je i govora o produženju, odnosno ukidanju pritvora za navedenu trojku.

Tužilac Mirko Lekić je kazao kako i dalje postoje razlozi za držanje optuženih u pritvoru. Odbrane su odgovorile kako ti razlozi nisu opravdani, jer optuženi nisu niti pokušali pobjeći, niti utjecati na svjedoke, te su predložili zamjenu zatvorske nekom blažom kaznom.