BiH
0

Pećanac: Isključenje iz saobraćaja vozila bez katalizatora nije provodivo

Piše: J. H.
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Isključenje iz saobraćaja motornih vozila koja zagađuju zrak u Kantonu Sarajevo je nemoguća misija, kaže ministar MUP-a KS Nermin Pećanac.

Nakon izvršenih analiza zagađenja zraka na nekoliko punktova u Kantonu Sarajevo, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović je u jutarnjim satima naložio saobraćajnoj policiji i Kantonalnoj inspekciji da iz saobraćaja isključe sva motorna vozila koja nemaju katalizator, teretna vozila i automobile koji nemaju motore Euro 3 standarda.

Iako svjestan važnosti problema sa kojim se građani Kantona suočavaju, ministar Pećanac kaže da je nalog njegovog kolege iz Vlade neprovodiv. Činjenica je da većina automobila u Sarajevu ne posjeduje katalizator niti motore sa Euro 3 standardom.

"Takva auta uvozimo iz inostranstva gdje su to kod njih standardi, a kod nas se još mogu voziti. Dobra je namjera, ali čisto sumnjam da će se desiti. Volio bih da je izvodivo, ali nije. Bez obzira na mjere, vitalne funkcije grada ne smiju biti dovedene u pitanje", kaže Pećanac za Klix.ba.

Današnje mjere uslijedile su zbog povećane koncentracije sumpordioksida i čestica prašine PM10 u zraku koje na području Kantona Sarajevo posljednjih dana prelaze tolerantne vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom.