BiH
16

PDP: Usvojena deklaracija o borbi protiv nepotizma u institucijama RS-a

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Glavni odbor Partije demokratskog progresa (PDP) usvojio je danas deklaraciju o borbi protiv nepotizma u institucijama i javnim preduzećima RS-a, kako bi se njenom primjenom vratilo povjerenje građana u institucije vlasti.

U tom dokumentu se naglašava da svi izabrani i imenovani predstavnici vlasti ne mogu imati svoje bliske srodnike na rukovodećim mjestima, niti imati pravo na korištenje državnih subvencija i drugih povlašenih kredita, kao ni drugih pogodnosti u bilo kojoj oblasti u kojoj postoji mogućnost komercijalnog, odnosno tržišnog zadovoljavanja potrebe.

PDP će ovaj dokument o borbi protiv nepotizma u institucijama i javnim preduzećima u RS, kako se navodi, odmah po uspostavljanju nove vlasti RS, pretočiti i u zakone i podzakonske akte.

Također, opredijeljeni su da se na sličnim osnovama uredi ova oblast i segmentu lokalne vlasti.

PDP će zatražiti i podršku za ovu deklaraciju od svih političkih stranaka, kao i od nevladinog sektora , s ciljem što šire afirmacije iznesenih stavova i vraćanja povjerenja građana u institucije sistema i jačanje pravne države.

Također, Glavni odbor PDP-a je danas usvojio i tri polike na koje će se fokusirati na narednim izborima, a odnose se na ekonomska pitanja, borbu protiv korupcije i kriminala te socijalna pitanja.

Da u RS postoji političko jedinstvo opozicije, koja će na predstojećim izborima predložiti jednog kandidata za predsjednika, kao i za člana Predsjedništva BiH, potvrdio je u izjavi novinarima predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Kazao je i da je zasad rano govoriti o izborima listama, jer će to zavisiti od Izbornog zakona.