BiH
0

Pazarić: Pripadnici 10. klase mladih vojnika položili zakletvu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici 10. klase, koji su završili tromjesečnu osnovnu obuku, danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću kod Sarajeva položili zakletvu i potpisali prve ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

U prisustvu najviših dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, kao i članova diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija, te porodica, rodbine i prijatelja svečanu izjavu potpisala su 293 mlada vojnika, od kojih 27 djevojaka, koji će početkom 2012. godine biti raspoređeni u operativne jedinice OSBiH širom Bosne i Hercegovine.

Mlade vojnike i druge sudionike svečanosti pozdravio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da i 10. jubilarna klasa svjedoči o napretku OSBiH i podmlađivanju sastava i strukture vojničkog profesionalnog kadra.

U osvrtu na ukupnu situaciju i okolnosti u kojima djeluju odbrambene strukture BiH, ministar Cikotić je ukazao na značaj dogovora o formiranju novog Vijeća ministara BiH i utvrđivanja budžeta za institucije BiH kao poticaju za nova postignuća na planu reforme odbrane i evroatlantskom putu BiH.

Čestitke pripadnicima 10. klase mladih vojnika uputio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, naglašavajući da obuka ne zaršava prijemom u profesionalnu vojnu službu, nego da ona predstavlja permanentan zadatak za sve pripadnike OSBiH.

General Milojčić navodi da će po odlasku u matične jedinice mladi vojnici nastaviti sa stručno-specijalističkom obukom te da se njima otvara perspektiva za napredovanje u službi i unapređivanje tokom vojničke karijere.

Na značaj obuke kao dijela misije OSBiH ukazao je i komandant Centra za osnovnu obuku u Pazariću pukovnik Samir Nukić, navodeći da je u sklopu deset klasa kandidata za profesionalnu vojnu službu dosad 2.880 mladih vojnika uspješno završilo ciklus osnovne obuke.

Svečanost u povodu polaganja zakleteve bila je prilika i za uručivanje pohvala kandidatima koji su se istakli tokom tromjesečne osnovne obuke te prigodno druženje.